Szabad az átjárás: megnyitják az egykori Magasház területét a pécsiek előtt

2017. január 06. péntek 16:34

Szabad az átjárás: megnyitják az egykori Magasház területét a pécsiek előtt

Megnyitják az egykori Magasház telkét az emberek előtt azzal, hogy elbontják a telket övező palánkrendszert. Ezzel szabad utat kapnak a városlakók és érdeklődők arra is, hogy bejárják a hamarosan itt épülő közpark területét, s a kialakuló gyalogösvényekkel segítsék a közpark majdani tervezőinek munkáját.

Minderről Fazekas Orsolya beszélt a tavaly lebontott Magasház területének határán pénteken reggel. Mint utalt rá, szeretnék biztosítani, hogy a városlakók a talajszintről is láthassák, milyen állapotba került a Magasház helyszíne a bontás után, egyben bemehessenek az épület korábbi helyszínére.

- Nemcsak Pécsett, de más városokban is látható, hogy az emberek nem mindig azokat az útvonalakat használják, amelyeket a közterületek, parkok tervezői elképzeltek. Éppen ezért született meg a gondolat, hogy még mielőtt a Magasház helyén lévő park tervezői munkába állnának, biztosítsuk az embereknek a lehetőséget, hogy segítsék ezt a munkát - mondta Fazekas Orsolya.

A képviselő utalt rá: jelenleg a termőfölddel borított terület sáros, vizenyős, azonban a következő hetekben, hónapokban az időjárás függvényében minden bizonnyal sokan keresnek új útvonalakat rajta az emberek.

- Így pedig a tervezők pontosan láthatják majd, hogy az emberek milyen útvonalakat részesítenek előnyben, azok alapján dönthetik el, miként határozzák meg az épített sétaútvonalakat mondta a képviselő.

A terület fejlesztésére már rendelkezésre áll 134 millió forint fejlesztési forrás. Így a környéken élők megkérdezésével ősszel lezajlott Magasház Konzultáción kapott lakossági javaslatoknak megfelelően történhetnek beruházások a szellemház helyén.

A konzultáción kiderült, hogy a helyiek szeretnék „Magasház Park és Játszótér" kialakítását. A 2.000 válaszadó 77 százaléka pihenésre alkalmas parkot és játszóteret szeretne látni az épület helyén, az ott élők pedig azt is szeretnék, ha a régi közlekedési rend állna helyre, azaz a mostani elkerülő utat megszüntetnék, emellett a többség támogatta egy Magasház Emlékmű felállítását is.

A projekt nagyságrendileg 3400 négyzetméteres területen indul meg még ebben az évben.

Forrás: Pécs Polgármesteri Hivatala