Szabad a pálya: másfél év múlva elektromos buszok is járhatják a várost

2016. december 02. péntek 15:57

Szabad a pálya: másfél év múlva elektromos buszok is járhatják a várost

Kifejezetten Pécs számára nyílt meg a lehetőség azzal a kormányhatározattal, ami elektromos buszok beszerzését teheti lehetővé. Ezzel folytatódhat a pécsi buszcsereprogram, és új járműveket vásárolhat a város - írja a Pécsma.hu

A pécsi közlekedési forrásról szóló döntés a Magyar Közlönyben jelent meg a rövid- és középtávú kötöttpályás fejlesztésekhez kapcsolódó beruházások projektlistája között.

- Ez egy olyan ajtó, amely csak Pécsnek nyílt meg, és bízunk abban, hogy minél több környezetbarát járművet tudunk beszerezni ennek segítségével - mondta Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő.
Pécs már korábban kiírt egy közbeszerzést e-buszokra, amelyen győztest is hirdettek, így a nyertes hazai gyártó által készített járműveket tudja majd a város megvásárolni, és hadrendbe állítani.

- Ez egy keretmegállapodás, ennek alapján rendelhetünk meg elektromos buszokat. A most megnyíló közlekedésfejlesztési keret nyitott, azaz rajtunk múlik, hogy mekkora összeget tudunk erre a célra fordítani - mondta.

Egy másik forrásból, a területi operatív program keretében két elektromos buszt biztosan vásárol majd Pécs, így ezt a kontingenst szeretnék tovább bővíteni. A buszcsereprogram első szakaszában már megvizsgálták a szakemberek, hogy milyen közösségi közlekedés legyen Pécsen, ennek a tanulmánynak az lett az eredménye, hogy a buszos közlekedést kell megerősíteni, azon belül is minél nagyobb számban kell beszerezni elektromos buszokat.

Azt, hogy pontosan milyen paraméterekkel bíró járműveket vehet meg Pécs, majd csak a későbbi pályázat dokumentáció alapján derül ki, mindenesetre a tervek szerint másfél éven belül szeretnék már a pécsi közlekedésben látni a buszokat.

A pécsi buszcsereprogramban az eddig eltelt három év alatt 175 járművet vásároltak, ezzel gyakorlatilag kiváltották a korábbi városvezetés ideje alatt, kézzel írt számlával botrányos körülmények között kiszervezett buszokat.

Képünkön: Páva Zsolt (jobbra) a magyar fejlesztésű e-busz tavalyi pécsi bemutatóján. 

Forrás: pecsma.hu