Springer a világbajnok, Csóka egy ponttal maradt le a dobogóról - Videó!

2017. május 11. csütörtök 16:44

Springer a világbajnok, Csóka egy ponttal maradt le a dobogóról - Videó!

A lengyel Jan Springer megszerezte negyedik világbajnoki címét az orfűi modellvitorlás világbajnokságon. A Kantun S típusú hajóval versenyző modellvitorlázó 2009 óta három világbajnokságon szerzett aranyérmet és most a Pécsi-tó is szerencsét hozott számára.

A világbajnoki ezüstérem Pavel Novotny nyakába került. A cseh versenyző, a nagy rivális hajótípussal, egy BritPop-al érte el a kiemelkedő eredményt. 

A német Jens Amenda (Fraktal 2) és a magyar Csóka László (Kantun S) végig szoros küzdelmet vívott egymással és a harmadik versenynapot követően Amenda mindössze egy ponttal vezetett Csóka előtt. Szerdán mindenki nagyon várta a szelet és az ezzel járó sorsdöntő futamot, de sajnos a versenyzőkön és a nézőkön is a csalódottság lett úrrá, amikor már látszott, hogy a modellvitorlások számára is lehetetlen szélviszonyok egész nap kitartanak.

A szélcsend most a német versenyzőt segítette a dobogóra, Csóka küzdelem nélkül szorult a negyedik helyre. A legjobb magyar versenyző, a VB ezüst mellé, most az egyméteres osztályban szerzett egy negyedik helyezést, ami csakúgy, mint az ezüstérem, kiemelkedő teljesítménynek számít a közel 70 hajós mezőnyben.

Csóka László egy interjú során mondta, hogy egy ilyen erős mezőny az apró hibákat is súlyosan bünteti. A viszonylag kevés futamszám miatt több kockázatot kellett vállaljon, mint szerette volna és ebben szükségszerűen benne volt a hibázás lehetősége.

Csütörtökön kezdődik a Marblehead osztály négy napon keresztül tartó világbajnoksága, melyben több hazai versenyző is érintett, továbbá Csóka számára egy újabb lehetőség, hogy a VB mezőnyt maga mögé utasítsa. Az M osztály futamait Székely Antal olimpikon vitorlázónk rendezi, aki az utóbbi tíz évben a modellvitorlázók táborát is erősíti.








 

A magyar csapat eredményei az F5-E osztályban:

Garay György (9)

Kiss Miklós (14)

Székely Antal (20)

Országh Tibor (28)

Forrai Csaba (33)

Illés Zoltán (35)

Bodnár Imre (36)

Schulek János (40)

Forró Krisztián (42)

Nagy Ferenc (43)

Lendvai Gábor (53)

Horváth István (60)

Kellényi István (64)

Forrás: Compass Magazin