Sportvölgynek annyi, de mit szólnak a romák költözéséhez a komlóiak?

2014. október 22. szerda 15:45

Sportvölgynek annyi, de mit szólnak a romák költözéséhez a komlóiak?

A komlói közvéleményt mostanság több dolog is foglalkoztatja, de az egyik slágertéma az önkormányzat tervezett költöztetési akciója. Ennek eredményeként kimozdítják eddigi életterükből a sportvölgyi és szállásfalui területen élőket (főként cigány lakosokról van szó), akik a város belsőbb részeiben jutnak új otthonhoz.

Erről kérdezte munkatásunk Polics József polgármestert, akit elsőként a szóbeszédekkel ütköztetett, nevezetesen, hogy mi az igazság abból, hogy a „sportvölgyi romákat rászabadítják a belvárosra"?

A beszélgetésből kiderült: erről, ebben a formában nincs szó. Van viszont egy másfél éves előkészítő munkával indított komplex felzárkóztatási program, amelynek - fontos - része lesz a költözés is.

Ám ez sem a pletykák szerint zajlik, mondta az újraválasztott komlói polgármester,  hiszen a sportvölgyi családok a szállásfalui városrészbe költöznek (ez a Dávidföld és Mecsekfalu közötti terület - a szerk.), ahonnan az addig ott élők kapnak új bérlakásokat Kökönyös keleti és nyugati területein, továbbá Kenderföldön.

A költöztetési projekt 17-17 családot érint.

A polgármester szavaiból nyilvánvaló, hogy egy többlépcsős szocializációs és integrációs program zajlik. Ennek megvalósulását az elnyert több mint 320 milliós uniós pályázati forrás (ami egyébként 100%-os finanszírozást jelent) tette lehetővé, ebből mintegy 50 millió forintért vették a mostani lakásokat is. 

A másfél éve indult projektben a felzárkóztatás érdekében szociális munkások, és mentorok is dolgoztak. A mélyszegénységben élőket készítik fel az együttélésre, öt családban e program eredményében munkát is kaptak, sőt konzurciumi partnerként a Caritas is hozzájárul a felzárkóztatáshoz, ők a legfiatalabbakkal foglalkoznak.

A tervek biztatóak, de az persze kérdés, mit fognak szólni mindehhez a térségben most is ott élők, s mennyire sikerül a felzárkóztatás.

K. - E. - Fotó: Kálmándy Ferenc