Sokszoros a túljelentkezés a komlói börtönbe – Nem tudni, mikor adják át az intézményt

2017. július 11. kedd 08:08

Sokszoros a túljelentkezés a komlói börtönbe – Nem tudni, mikor adják át az intézményt

Munkára jelentkezőkből nincs hiány, az építéssel kapcsolatos megfelelő ajánlatból viszont annál inkább a leendő komlói börtön kapcsán. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság (BvOP) úgy tájékoztatta lapunkat, a közbeszerzés jelenleg is folyamatban van. A nyitás tervezett dátumát nem árulták el.

Mint ismert, büntetés-végrehajtási intézet épül Komlón, ahol összesen kétszázötven munkavállaló dolgozhat majd. Miután azonban a beruházással kapcsolatos tendert a túl magas összegű ajánlatok miatt nemrég visszavonták, az átadás időpontja meglehetősen bizonytalanná vált.

Megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságot, ők írásban annyit közöltek, „a börtönépítéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárás jelenleg is folyamatban van". Arra a kérdésünkre, hogy mikor várható a komplexum megnyitása, nem kaptunk választ. Korábban egyébként a 2019-es átadást tartották reálisnak a szakemberek.

A tendertől függetlenül a dolgozók egy részének felvétele már megtörtént, képzésük jelenleg is zajlik.

Megtudtuk, a komlói börtön kétszázötven álláshelyére több mint háromszoros a túljelentkezés, egészen pontosan 821-en adtak be önéletrajzot. A BvOP tájékoztatása szerint többségük (504 fő) középfokú, 317 érdeklődő pedig felsőfokú végzettséggel rendelkezik. A nemek arányát tekintve szorosabb a „verseny", mindössze tizenhét fővel vannak többségben a férfiak.

A jelentkezőknek komoly alkalmassági vizsgálaton kell átesniük, ezeket folyamatosan végzik a szakemberek.

Az intézmény befogadóképességével kapcsolatos tervek nem változtak, ötszáz fő elítélt tölti majd a büntetését a börtönben.


Képünk illusztráció. 

Palotás P. - Fotó: MTI