Sokan voltak kíváncsiak a Természet ízeire a JPM-ben
2014. július 22. kedd 14:44
Július elején, több mint 3000 látogatóval zárta kapuit a Természet ízei című kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban.
A főként a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi és Néprajzi Osztálya gyűjteményéből, a kiállításhoz begyűjtött növény- és gombaanyagból, préselt, szárított, aszalt növényekből, gyümölcsökből, tartósított gombákból, régi tartósítást bemutató házilag eltett befőttekből, ecetekből, savanyúságokból álló tárlatot a Néprajzi Osztály bútor és tárgygyűjteménye, illetve magángyűjtők hozzájárulása gazdagította.
A kiállítást tárgyi támogatások jóvoltából helyi vadgyümölcsből, vadnövényből készült kézműves termék egészítették ki.
A kiállítás alapkoncepciója, annak bemutatása volt, hogy mit gyűjtöttek és mit fogyasztottak őseink napi gyakorlatban és ínségek idején, mit használtak ételekhez, italokhoz, fűszerként, liszthelyettesítőként a természetből. Hogyan tartósították, hogyan dolgozták fel az erdőkben, réteken és mocsarakban gyűjtött növényi táplálékokat. A kiállítás a mai használhatóságról, természetvédelmi szempontokról is szólt, és kiegészült a mai házi és kézműves gyakorlat bemutatásával.
Forrás: JPM
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Motorosgázolás szemtanúit keresik a...
- Ismét téliesre fordult az időjárás,...
- Tűzhelyen felejtett étel miatt...
- Felhős napunk lesz szombaton, záporok...
- Ahol a pécsi munkásosztály sztriptízt...
- Megkérdeztük, bekerült-e a mohácsi...
- Javában zajlik a lomtalanítás...
- Szili Katalin: minden magyar számít,...
- És akkor Pécsett egyszer csak Kádár...
- Késve érkezik a reggeli Mecsek IC a...