Sokan sportot űzve a nemfizetésből sunnyogják el a közös költséget a társasházakban

2014. augusztus 01. péntek 10:10

Sokan sportot űzve a nemfizetésből sunnyogják el a közös költséget a társasházakban

Nagy bajban van a pécsi társasházak egy része, a lakók tartozása révén ugyanis sorra maradnak el a szükséges karbantartási és felújítási munkák. A megyei lakásszövetkezeteket tömörítő egyesületet vezető Nagy Emil szerint sokan szándékosan döntenek úgy, hogy nem fizetik a csekkeket. Ha így megy tovább, sorra lehetetlenülnek el a házak.

Mára gyakorlatilag alig van olyan társasház Pécsett, ahol ne alakult volna ki kisebb-nagyobb hiány a közös költség vagy éppen a közüzemi számlákkal kapcsolatban. Úgy tudjuk, tucatnyi olyan lakóközösség van a városban, ahol a tartozások a több millió forintot is elérték.

- Sajnos azt tapasztaljuk, a tartozók egy része bár megtehetné, szándékosan nem egyenlíti ki a számlákat - mondta munkatársunknak Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetsége (LAKTÁSZ) elnöke. Hozzátette: a nem fizetőkkel szemben „kevés valóban hatékony szankciót lehet alkalmazni".

A szövetkezeti vezető szerint komoly problémáról van szó, hiszen már most több olyan társasház található a megyében, amely zsákutcába jutott, az amúgy is nyomott áron kínált lakásokat ugyanis még értékesíteni sem lehet.

- Elsősorban a közműdíjakat és a közös költséget nem fizetik. A tartozások miatt fontos karbantartások, felújítások maradnak el, de a vízszolgáltató - miután felmondja a szerződést -, a tartozást a közösségre hárítaná. Így pedig azok is plusz pénzt fizethetnek, akik becsületesek voltak - fogalmazott Nagy Emil.

Szerinte közelebb kerülnénk a helyzet normalizálásához, ha - egy törvénymódosítás révén -, „a lakáseladáskor igazolást adna ki a közös képviselő vagy a lakásszövetkezet, hogy nincs tartozása a tulajdonosnak - vagy ha igen, akkor mekkora összegű".

- E mellett szeretnénk elérni, hogy végrehajtás esetén a társasházak és a lakásszövetkezetek a mostaninál nagyobb arányban részesüljenek a beszedett összegből - tudtuk meg.

Hogy az elképzelésekből mi valósul meg, egyelőre nem tudni, mindenesetre folyamatos az egyeztetés a politikusokkal, így elképzelhető, hogy az ötletek rövid időn belül törvénymódosító-javaslattá alakulnak.

Palotás P.