Soha többé Pécs Expo

2008. június 05. csütörtök 23:15

Soha többé Pécs Expo
Pécsett a gazdasági szereplők és a politikai oldal egy része is úgy gondolja: nincs szükség immáron nemzetközi ipari vásárok megtartására, így 2005 után idén sem rendezik meg a hagyományos Pécs Expót, s az sincs kizárva, végképp szakítanak a tradícióval. Közben Szekszárdon meglepően sikeresen zárt az expó, amelyen többek között pécsi kiállítók is megjelentek.

A múlt hétvégén tartották a Szekszárd Expót, amely a Dél-Dunántúl egyetlen nagyvására címet is birtokolja idén. Mint ismert, Pécsnek nem sikerült tető alá hoznia a több mint húsz éve - egyetlen megszakítást kivéve - folyamatosan megtartott rendezvényét.

A tolnaiak mindenesetre örülhetnek - mint megtudtuk, jó néhány korábban Pécsett rendszeresen szereplő kiállítót nyertek meg maguknak, ráadásul a pécsi Expo Centerből kirúgott szakemberek is segítettek nekik.

A környezetkultúrához kapcsolódó kiállítóktól kezdve az építőipari cégeken át a gépjármű-forgalmazókig bezárólag összesen száz társaság mutatta be portékáit úgy, hogy közben telt házzal üzemelt a rendezvénynek otthont adó városi sportközpont. Ezt az is segítette, hogy a szomszéd vár esetében jóval nagyvonalúbbak voltak a szervezők: díjtalanul léphettek ugyanis be a látogatók az eseményre.

Mint azt dr. Síkfői Tamás, az iparkamara titkára a Pécsi Újságnak elmondta, az általános vásárok ideje - mint amilyen a pécsi is volt - lejárt, de ez nem magyar, hanem nemzetközi tendencia. Mint magyarázta, a kilencvenes évektől megfigyelhetően megváltozott a fogyasztói magatartás, amely csak kisebb és tematikus rendezvényeket enged megrendezni, a nagyvásárok pedig erróziónak indultak. Példaként utalt rá: az egykor tündöklő, és sok százezer látogatót vonzó lipcsei expóban úgy töpörödött harmadára a kiállítók száma, hogy időközben a chemnitzi, szintén neves, vásárt is beleolvasztották.

A titkár szerint rövidebb ideig tartó, egy-két napos szakkiállításokra van már csak igény, ám ezeket többször is meg lehet rendezni egy-egy évben. Utalt rá: jól mutatja a követendő irányt a turizmus börze, amelyre még mindig vevők az emberek. Szerinte van még spiritusz a rendszerben, ám az általános regionális expóknak végleg befellegzett.

Így könnyen megeshet, hogy soha többet nem lesz igazi Pécs Expó.

Meixner András alpolgármester azt mondta lapunk ezt boncolgató kérdésére, hogy még nincs megegyezés a kamara és a város között, hogy vajon folytatódik-e még a vásár története. Mint mondta, nem vetették el teljesen újabb nagyvásárok rendezésének lehetőségét, azonban látni kell: nem egyértelmű, hogy az ilyen fajta rendezvényekre igény lenne. Ettől függetlenül, személyes véleményét megfogalmazva hozzátette: az expó-szerű rendezvények jelenthetik a jövőt, amelyek otthonukat talán majd a Zsolnay Kulturális Negyedben lelik meg.

Korb Zoltán