Siklós ki tudja fizetni a béreket márciusban

2015. február 27. péntek 12:20

Siklós ki tudja fizetni a hivatali dolgozók, az intézményi alkalmazottak és a közmunkások márciusban esedékes bérét, az önkormányzat hosszú távú működésének biztosítására azonban megoldást kell találni - mondta a város független polgármestere pénteken, sajtótájékoztatón.

Marenics János szavai szerint az érintettek a jövő héten megkapják a pénzüket. Hangsúlyozta: ez annak köszönhető, hogy a város új számlavezető bankja, az OTP a várható adóbevételek 30 százalékáig forrást biztosít az önkormányzatnak, egy most esedékes 30 millió forintos állami támogatás már nem a DRB-hez, hanem a Magyar Államkincstárhoz érkezik, a kincstár pedig megállapodott a munkaügyi központtal a 150 közmunkás bérének kifizetéséről.

 

Hozzátette, a 300 helyi családot érintő, 10-11 millió forint összegű segély "bennragadt a DRB-nél", de néhány napon belül ebben az ügyben is döntés születik.

A polgármester szólt arról, hogy a Buda-Cash-ügy és a város számlavezető bankját, a DRB-t érintő kifizetési korlátozások miatt az önkormányzat racionalizálja működését, csökkenteni a kiadásait.

Beszámolt arról, hogy az ügyhöz kapcsolódó dokumentumokkal, kimutatásokkal csütörtökön Budapestre utazott, s bár elfoglaltságuk miatt nem tudott találkozni Orbán Viktor miniszterelnökkel, Kövér Lászlóval házelnökkel és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, de beosztottjaikat tájékoztatta a Siklóson kialakult helyzetről.

A kormánynak és a Magyar Nemzeti Banknak mielőbb meg kell találnia Siklós és a hasonló helyzetbe jutott önkormányzatok hosszú távú működésének módját, hiszen a számlákat be kell fizetni, a gyermekétkeztetést, a szociális és orvosi ellátást biztosítani kell - fogalmazott a polgármester.

Marenics János aggodalmának adott hangot amiatt, hogy mivel a siklósiak jelentős része, köztük vállalkozók nem jutnak hozzá a pénzükhöz, nem tudnak időben adót fizetni, ami tovább rontja a város helyzetét.

Emlékeztetett rá, hogy a városnak 172 millió forintja van a DRB-nél, s abban bízik, hogy ahhoz a korlátozás feloldásával hozzájuthat pénzéhez.

"Ha ez nem történik meg rövid időn belül, az nagy bajt jelent, akkor az önkormányzatok anyagi nehézségeit az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került településeknek elkülönített forrásból lehetne enyhíteni" - mondta a politikus.

A polgármester kitért rá: nem tartja kizártnak, hogy a bajba jutott önkormányzatoknál szükség lehet költségvetésük módosítására, s bizonyos feladatok feladására.

(mti)