Sikeres évet zárt a megyei vállalkozói központ, Pohl Marietta azonban már előre tekint

2016. január 11. hétfő 16:15

Sikeres évet zárt a megyei vállalkozói központ, Pohl Marietta azonban már előre tekint

A pénzügyi stabilitás megteremtése, az igényekhez igazított képzések elindítása, a mikrohitelezés folytatása, a helyi termékek piacra jutási esélyeinek növelése, párbeszéd a megye vállalkozóival, a Szentlőrinci Gazdanapok megszervezésének reformja - ez jellemezte a Baranyai Megyei Vállalkozói Központ elmúlt egy esztendejét. Az intézmény ügyvezető igazgatója, Pohl Marietta úgy véli,programjaikkal a megye gazdaságának egészét tudják segíteni, s idén is előállnak új kezdeményezésekkel. 

- Összességében azt mondhatom, kimagaslóan siker évet zárt tavaly a vállalkozói központ -fogalmazott a Pécsi Újság.hu érdeklődésére Pohl Marietta (képünkön), aki nem egészen egy esztendeje vezeti az intézményt. - Sikerült megteremtenünk a pénzügyi egyensúlyt, amit a központ gazdálkodásának új alapokra való helyezésével, illetve új marketing szemlélettel sikerült elérnünk - tette hozzá.

A részletekről szólva kifejtette, a vállalkozói központ legnagyobb rendezvényét, a Szentlőrinci Gazdanapokat tavaly először nyereséggel zárták, mivel mind a kiállítók, mind pedig a látogatók számát sikerült növelniük. A tavalyi rendezvény középpontjában a helyi termelők, a helyi termékek és az ős-Dráva Program bemutatása állt. Ez utóbbit nem csak azért tartja fontosnak, mert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tudományos munkatársaként maga is dolgozott a projekten, hanem azért is,mert ez a térség egyetlen kiemelt nemzeti programja.

Az érintett választókerület országgyűlési képviselője, az Ős-Dráva Program miniszteri biztosa, Tiffán Zsolt aktív közreműködésének köszönhetően tavaly az Országgyűlés elnöke, Kövér László nyitotta meg a háromnapos rendezvényt, s idén ugyancsak egy köztiszteletben álló közjogi méltóság érkezésére számítanak.

Pohl Marietta a sikereket számba véve arról is szólt, hogy a szentlőrinci vásártéren található Kistermelők Háza kihasználtságát jelentősen sikerült javítaniuk: helyet, értékesítési lehetőséget, programokat ad a térség helyi és kistermelőinek. Az alkalmi és tematikus vásárok mellett hagyományteremtő céllal, minden hónap második szombatján termelői és kézműves vásárt tartanak.

Ezzel párhuzamosan bárkinek lehetősége van zártkörű céges rendezvényekre, csapatépítő tréningekre, vállalati partikra és egyéb összejövetelekre kibérelni valamelyik pavilont és a Kemencés Udvart.

- Az utóbbi években a hagyományos, a természetes reneszánszát éljük, így van ez a gasztronómia terén is - mondta Pohl Marietta. - Vajon mi lehet ennek az oka? Talán meguntuk a zacskós leveseket, a porokból, a mélyhűtők mélyében dermedő többéves tésztákból és húsokból készült „ételremekeket"? Ugyancsak ráuntunk a mikroban pár perc alatt előállított „pecsenyékre" és az Óperencián túlról importált „gyomoridegen" eleségekre? Gondolom a nosztalgiához mindezek hozzájárultak. Kétségtelen azonban, hogy ennek a módinak számtalan előnye is van. Gyors, időt nyerünk vele, kényelmes, no meg pillanatok alatt össze lehet „csapni" valamit a család asztalára, hátránya viszont, hogy elmaradnak az igazi ízek, az alkotás öröme, a háziasszony dicsérete és nem utolsó sorban a gyerekek sem fognak ezekre - mint anyám utolérhetetlen főztje - túl jó szájízzel emlékezni. A nagy átalakulás során ezen a fronton is nagyot változott a világ. Megjelentek a falusi vendéglátóhelyek az igazi házi koszttal, a valódi kelt tésztákkal, a tehéntől, kecskétől származó tejjel, sajttal, a földben termett zöldségekkel, gyümölcsökkel, a házi tyúkkal, szalonnával, kolbásszal,mézzel, lekvárral. Előkerültek a nagymama rég elfelejtett receptjei, a gyönyörű szőttesek, amelyekbe a fonott kosarak mélyén lapuló házikenyereket burkolták. Hiszem, hogy a Kistermelők Háza a jövőben terveink szerint eredményesen fogja szolgálni a termelőket és a vállalkozásokat, s ezáltal a vidékfejlesztés célkitűzéseit. Így komplexen ez a „Ház" egy közösségi térré válik, egy kis „vidéki inkubátorház" lesz, ahova a termelők bizalommal jöhetnek, s így erősíteni tudjuk majd a helyi és a környék gazdaságát, összefoghatjuk és bemutathatjuk azokat az értékeket, amelyek ebben a térségben megvannak, csak még nem eléggé ismertek.

A mikrohitelezési program irányítása szintén sikertörténet a vállalkozói központ életében. Összesen mintegy ötmilliárd forint került közvetítésükkel a megye mikro- és kisvállalkozóihoz, ami az érintettek számára komoly segítséget jelentett. Másrészről kiemelkedő eredménynek tekinthető az is, hogy portfóliónk minősége pénzintézeti mércével mérve is irigylésre méltó, hiszen az összesített állományunkból a hátralékos teljesítések aránya tíz százalék alatti.

Megtelt az inkubátorház

A Pécsett található inkubátorház, a város autómentes övezetétől pár percre, de már gépjárművel könnyen megközelíthető helyen található, 757 nm alapterületű, háromszintes, korszerűen berendezett iroda és oktatóterem. Az épület megtelt, jelenleg nincsenek szabad helyiségeik.

A tavalyi esztendő újdonsága volt, hogy elindították a közvetlen párbeszédet a vállalkozókkal, nem arra vártak tehát, hogy ők nyissák rájuk az ajtót.

- Ez az úgynevezett GINOP-kerekasztal - mondta Pohl Marietta. - Olyan találkozó-sorozatról van szó, amely során mi kerestük fel a megye vállalkozóit a járásszékhelyeken, hogy tájékoztathassuk őket az új 2014-2020 programozási időszak első Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP)pályázatairól. Az a tapasztalunk, hogy bár először nehéz volt megszólítani őket, de miután felismerték, hogy ingyen adott tanácsainkkal segíthetjük tevékenységüket, már gördülékennyé vált a közös munka.

- Mintegy nyolcszáz vállalkozással állunk kapcsolatban jelenleg - folytatta a vállalkozói központ vezetője. - A térség mikrovállalkozóinak döntő többsége minket keres meg pénzügyi terveinek megvalósítása érdekében. Folyamatosan figyeljük az igényeiket, s azokhoz igazítjuk a tevékenységünket. A vállalkozói kultúra, az üzleti tudás közvetlen és közvetett terjesztése révén is igyekszünk hozzájárulni Baranya megye gazdaságának fenntartható fejlesztéséhez, a vállalkozók piaci pozíciójának erősítéséhez. Fontos célkitűzésünk a megye kis- és középvállalkozásainak fejlesztése, s versenyképességük növelése, igényeik mentén történő képzések szervezésével, illetve a leendő vállalkozások támogatása, ösztönzése kompetenciafejlesztő képzésekkel: vállalkozói ismeretek átadásával, és a vállalkozói attitűd és készségek fejlesztésével. Konkrét példaként a kistermelőknek indított vállalkozói tréninget, illetőleg a vállalkozóvá válást elősegítő képzésünket említhetem.

- Terveink szerint jövőre tovább erősítjük ezt a profilt, mert a tapasztalatok szerint hatékonyan segítheti a szektor szereplőinek felkészítését, napi működését. Meggyőződésem, hogy idén például az építőiparban érdekeltek számára is tudunk hathatós segítséget nyújtani - fogalmazott Pohl Marietta.

- A kormány otthonteremtési programjainak beindítása az ágazat felfutását vetíti előre, ugyanakkor tudjuk, hogy a kötelező előírások között szereplő, elektronikusan építési napló vezetése sok érintettnek gondot okoz, ezért ezt segítő képzés elindítása is a terveink között szerepel.

- A munkám a szenvedélyem, az anyaság a hivatásom, az Ős-Dráva Program (az Ormánság

felvirágoztatását célzó kormányzati támogatást célzó program - a szerk.) pedig a szerelmem - fogalmazta meg végül hitvallását a háromgyermekes édesanya.

M. B. - Fotó: Dittrich Éva