Se a baloldali jelölt, se Páva Zsolt nem volt ott a polgármesteri vitán

2014. szeptember 16. kedd 21:43

Se a baloldali jelölt, se Páva Zsolt nem volt ott a polgármesteri vitán

A kedd estére meghirdetett polgármester-jelölti vita kezdésére megtelt a Tudásközpont százszemélyes konferenciaterme. A látogatók között voltak persze pártkatonák, lelkes spontán és kirendelt aktivisták, de sok valódi civilt is láthattunk a sorok között.

Öt, a polgármesterségért ringbe szálló embert hallgathattunk meg. Kővári János (ÖPE) házigazdaként jó feltételeket biztosított dr. Keresztes László Lóránt (LMP), Tukora Gábor (MOMA), Haraszty Gábor (független), Gyimesi Gábor (Jobbik), és a moderátor, Hídvégi József ex-híradós számára.

A négyfordulósra tervezett vitasorozat első felvonásán most két szék üresen maradt, dr. Páva Zsolt polgármester és dr. Cserfainé Kovács Ágnes, a baloldal független jelöltje nem vett részt az eseményen. Pedig az civilizált módon, mondhatni kedélyesen indult és végig normális keretek közt zajlott.

- Tisztázó beszélgetésnek tervezzük a mai fordulót, hogy hol tart ma a városunk és milyen okai vannak annak, hogy Pécs ebbe a helyzetbe került - ezzel a gondolattal indított Kővári János.

A jelölteknek 12-12 perc idejük volt, hogy kifejtsék véleményüket.

NÉZZE MEG KÉPRIPORTUNKAT: 

 

 

Haraszty Gábor szerint a helyzet nem rózsás, a mindenkori városvezetés az elmúlt évtizedekben a multinacionális nagybefektetőkben bízott, de vesztére. Majd az EKF-ben, de az se hozott áttörést, csak úgy mint az Expo Center sem. Be kell látni, hogy a nagyberuházások nem jöttek be - tette hozzá.

Gyimesi Gábor szerint már negyedszázada rohan lefelé a lejtőn Pécs. Bánya-bezárások, megszűnő tradicionális nagyipar, hatalmas munkanélküliség, és elvándorlás jellemzi az elmúlt időket. A legnagyobb baj, hogy az itt élőknek nincs pozitív jövőképe, a diákok nem csak azon gondolkoznak már, hogy külföldön hová is menjenek egyetemre, hanem már érettségizni sem itt akarnak. Jöttek a multik, de éhbérért, rabszolgákat akartak alkalmazni, miközben dúskáltak az adó- és egyéb kedvezményekben.

Tukora Gábor mindenkinél erősebben nyitott, szerinte Pécs az egyik legkorruptabb város, ahol a gazdasági döntések mindig az aktuális párT- és lobbi-érdekek alapján születtek, s a helyi hatalom érdekérvényesítő, önálló akarata nem játszott szerepet. Megvalósuló fejlesztések inkább az oktatásban, szolgáltatásokban, kulturális területen voltak, tette hozzá, de produktív, termelő munkahelyek nem létesültek.

Kővári János véleménye az volt, hogy 25 év telt el úgy, hogy rögtönöztek, de nem egy helyi adottságokra épülő, átgondolt stratégia mentén fejlesztettek. Emlékeztetett rá: a nyolcvanas években, a város életének csúcspontján 183 ezren laktak és dolgoztak itt. Aztán jöttek a sötét idők, a bánya- és cégbezárások, több tízezren váltak munkanélkülivé, miközben a pécsi vezetés nem látta, nem találta meg a kiutat. Ami - véleménye szerint - a helyi értékekre építhető, helyi termelés és fogyasztás. Arcpirító, hogy a pécsi emberek fogyasztásának 75 százalékát máshol előállított javak adják, mondta Kővári.

Dr. Keresztes László Lóránt arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire téves az az elgondolás, mely szerint az országos hatalom helyi képviselőire érdemes szavazni, mert ez biztosítja a jövő esélyeit. Szerinte rossz beidegződés ez, hiszen látni, hogy a pécsi vezetésnek nem sikerült az elmúlt ciklusban sem az érdekérvényesítés, s hiába volt a nyomasztó túlsúly a városvezetésben is, mégsem sikerült megállítani a negatív folyamatokat.

Példaként az egyetemmel való kapcsolatokat hozta és azt a tényt, hogy bár az itt tanulóknak 58 százaléka a Dél-Dunántúlról érkezik, de csak 38 százalék marad itt. 

Haraszty Gábor is hasonlóképpen vélekedett. Szerinte is teljesen mindegy milyen párt volt kormányon és ehhez képest hol állt a helyi vezetés.

- Egy város akkor tud fejlődni, ha a saját érdekeit érvényesíti. Szép dolog a feldolgozóipart zászlóra tűzni, de a holland sertést dolgozzuk fel?- tette fel a kérdést a jelenlevőknek. - Inkább a helyi sajáterős kis- és középvállalkozások számára kell esélyeket teremteni - fejtette ki.

- Én nem látom, a dübörgő jövőt, és a nagy sikertörténetet, amiről egy kis füzetkében a minap értesített engem is a polgármester úr - állította Gyimesi Gábor. - Be kell látni: tévedés volt a naiv hit, hogy az autópálya majd hoz befektetőt és szép jövőt, csakúgy, mint a többi eredménynek aposztrofált beruházás, ami arra volt hivatott, hogy máshonnan idehozza a működéshez szükséges lehetőségeket. Az EKF intézményeinek fenntartását az örökélet meg egy nap nyögni fogja a város, a reptér nem működik, s igazi értékteremtő foglalkoztatás helyett csak közmunkák vannak szánalmas, megélhetést nem biztosító bérért.

A több mint kétórás első attakon nem dördültek el nehézfegyverek. A résztvevők tisztelték egymást - bár némi kartácstüzet azért Kővári János kapott fideszes ex-honatyaságával kapcsolatban.

Néhány dolog azért kiderült. Egyrészt (nem meglepő módon, hiszen ellenzékben vannak) a jelöltek között több dologban egyetértés van, leginkább abban, hogy a mostani városvezetés nem tud érdemi eredményeket felmutatni. Ami sokak számára ennél érdekesebb volt: a helyzet nem „ordasodott" el, a résztvevők és nézők megtisztelték egymást figyelmükkel és toleranciájukkal.

Mondhatni, ebben már van egyetértés és összefogás. És ez jó alap lehet a továbbiakra.

Kőhalmi Endre - Fotók: Dittrich Éva