Ruzsa Csabáék az EKF-ről: VIDEÓ

2009. január 08. csütörtök 20:01

Ruzsa Csabáék az EKF-ről: VIDEÓ
A legutolsó, tavaly nyáron elfogadott ütemterv szerint már 2008 novemberében szerződést kellett volna kötni az egyik EKF-nagyprojekt, a közterek és parkok megújítása első ütemének kivitelezésére. Mindez úgy húsz napos késéssel sikerülhetett is volna, de - a december közepén eredménytelenné nyilvánított, a koncertközpontra vonatkozó kivitelezési eljárás után - ez is "bebukott", így a közterek megújíátásnak kivitelezésére sem hirdettek győztest. Félő ezek után, hogy 2010-ben, határidőre, ezek a munkák sem lesznek készen.

FRISSÍTVE:
(péntek, 13:20)

Írásunk megjelenését követően, péntek reggel a Magyar Televízióban nyilatkozott az EKF-ről Ruzsa Csaba és Szalay Tamás. A videót itt tekintheti meg:

Hogyan áll a kulturális főváros program?

MTV, 2009. január 9.

KORÁBBAN ÍRTUK:

A közterek és parkok projekt I. ütemére vonatkozó közbeszerzési kivitelezői felhívásra mindössze két ajánlat érkezett, de mindkettő húsz százalékkal meghaladta az erre a célra szánt kétmilliárdos keretet. Az ügyben illetékes gazdasági bizottság így érvénytelenítette is a közbeszerzést - még Karácsony előtt.

Pécs jegyzője, dr. Papp Judit lapunknak azt mondta, a nemzeti fejlesztési ügynökséggel pénteken tárgyalnak az újabb kiírásról, s azzal számolnak, hogy az hétfőn már meg is jelenhet, így a meghirdetés után februárban szerződést köthetnek a nyertessel.

A korábban hangsúlyozott 2010-es határidő viszont így aligha lesz tartható, hiszen az EKF-projektek ütemtervét is vázoló megvalósíthatósági tanulmányban még azzal számoltak, hogy e munkálatok már 2008 novemberében elindulhatnak, s a megújult köztereket idén decemberben átadják. Az érvénytelen pályáztatás miatt viszont várhatóan még 2010-ben is dolgozni fognak Pécs közterületein, hiszen az ütemtervhez képest a munkák elindításával közel három hónapot késnek.

Ugyanakkor nem ez az egyetlen projekt, amely megcsúszott, hiszen az Opus2010-re keresztelt konferencia- és koncertközpont közbeszerzési eljárását is kénytelenek voltak nemrég - jelentkező hiányában - érvényteleníteni.

Papp Judit ez utóbbival kapcsolatban azt mondja, a koncertközpontra vonatkozó újabb felhívást jelenleg a nemzeti fejlesztési ügynökség véleményezi, s ha minden jól megy, napokon belül ismételten meghirdethetik a közbeszerzést. Hozzátette, ezen eljárás minimum két hónapot vesz igénybe, így a projektre március első felében köthetik meg a kivitelezővel a szerződést.

A már említett tanulmány szerint azonban ahhoz, hogy a koncertközpont átadásának 2010 márciusára kitűzött céldátumát tartani tudják, a kivitelezési fázisnak már 2008 októberében el kellett volna kezdődnie - azaz 16 hónapot szántak erre a munkára. A történtek után mindez azt jelenti, hogy leghamarabb - ha ezek után tényleg minden a terveknek megfelelően alakul - csak 2010 júliusban adhatják át a létesítményt.


Képünkön: az Opus2010 látványterve.

B. M. - Fotó: pécs2010.hu