Robbantottak a szentpétervári metróban, többen meghaltak

2017. április 03. hétfő 15:32

Frissítve: 2017. április 03. hétfő 17:22

Robbantottak a szentpétervári metróban, többen meghaltak

Az újabb orosz híradások szerint a tíz halálos áldozat mellett mintegy félszázan sebesültek meg abban a két robbanásban, amely hétfőn történt a szentpétervári metróban. 

Az incidens okát hivatalosan egyelőre nem közölték.

Az Interfax hírügynökség mindazonáltal úgy értesült, hogy legalább az egyik robbanást házi készítésű, srapnellel megtöltött pokolgép okozta. A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint a hatóságok nap folyamán több alkalommal kutattak gyanús tárgyak után, és az egyik megállót ki is üríttették.

A televízió szerint az összes szentpétervári metrómegállót lezárták.

FRISSÍTVE: Találtak még egy pokolgépet egy harmadik, a Ploscsagy Voszsztanyija szentpétervári metróállomáson, a - értesült az Interfax hírügynökség.

Csak egy robbanás történt hétfőn a szentpétervári metróban - közölte az orosz katasztrófavédelem egyik tisztségviselője az Interfax hírügynökséggel, cáfolva a két robbanásról szóló korábbi sajtóértesüléseket.

A tisztségviselő elmondta, hogy a detonáció akkor történt, amikor a metrószerelvény a Szennaja Ploscsagy állomásról elindult a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás felé. A robbanás a szerelvény harmadik kocsijában következett be, miközben a szerelvény eleje már beért az alagútba.

A robbanás nem okozott tüzet - tette hozzá.

Terrortámadásnak nevezte a történteket az orosz főügyészség szóvivője.

"Mindent megteszünk, ami tőlünk telik, hogy tisztázzuk, milyen tényezők tették lehetővé ezt a terrortámadást, hogy a jövőben az ilyen eseteket kizárhassuk" - mondta.

Más, a szóvivőnél magasabb rangú tisztségviselő egyelőre nem nyilvánította terrorcselekménynek a történteket, és az orosz sajtó nagy része sem nevezi annak.
Ugyanez a szóvivő az Interfax hírügynökségnek viszont úgy nyilatkozott, a főügyészség korainak tartja, hogy következtetéseket vonjanak le a metróban történt robbanás okaival kapcsolatban.

 

MTI - Fotó: Twitter