Riadó: levegőben a pécsi vállalkozók tüntetése, sokan már a csőd szélén billegnek!

2012. május 09. szerda 16:43

Riadó: levegőben a pécsi vállalkozók tüntetése, sokan már a csőd szélén billegnek!

Ugyan már megkezdődtek a tárgyalások az önkormányzat, valamint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) között, könnyen lehet, hogy mégsem kerülhető el a vállalkozók demonstrációja. Dr. Síkfői Tamás, az iparkamara titkára a Pécsi Újságnak úgy nyilatkozott, az egyeztetések várhatóan több hónapig is eltartanak, a cégek jelentős részének azonban nincs ennyi ideje: a gyors ellehetetlenülés szélén egyensúlyoznak.

Információink szerint az adóiroda asztalán körülbelül ezerhétszáz kérelem hever, melyekben a vállalkozások a helyi adófizetés elhalasztását vagy csökkentését kérik. Ez a szám jelzi: óriási a baj, hiszen hiába van a városnak is óriási szüksége az újabb bevételekre, a cégek nagy részének egyszerűen nincs már miből kifizetni az újabb sarcokat. A vállalkozók néhány hete utcai demonstrációt helyeztek kilátásba, ha az ügyben rövid időn belül nem történik számukra kedvező fordulat.

A helyzet jelenlegi állása szerint azonban lassan beadhatják területfoglalási kérelmüket a rendőrséghez.

- Folynak az egyeztetések a város képviselőivel, de látni kell, hogy sok vállalkozás már a teljes ellehetetlenülés szélén áll - vágott bele dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi Iparkamara titkára. - Ha jó ütemben folynak tovább a tárgyalások, akkor is hónapok, adott esetben fél év is eltelhet, mire egyezségre jutunk. Ennyi idejük viszont a cégeknek már nincs - tette hozzá.

Jó esély van tehát arra, hogy hamarosan elégedetlen, csődközelbe jutott vállalkozóktól legyen hangos a Széchenyi tér. Síkfői szerint, ha a város korábban lép, megelőzhető lett volna a mostani súlyos helyzet.

- Sajnos, amikor korábban jeleztük az önkormányzatnak, hogy gondok lesznek, nem volt fogadókészség a mondandónkra. Mostanra pedig, amikor már meghallanak minket, a cégek olyan nehéz pénzügyi helyzetbe kerültek, hogy gyors megoldásra lenne szükség - fogalmazott.

A vállalkozások helyzetét szemléltetve a kamarai titkár elmondta, nem egy olyan cégről tud, amely még annyi bevételt sem termel, hogy ki tudja fizetni a helyi adókat, nem hogy másra futná. Sőt, mint elárulta, rengeteg kérelem érkezett hozzájuk a kamarai regisztrációs díj elengedésével kapcsolatban is, holott annak összege mindössze évi ötezer forint.

Arról, hogy a PBKIK szerint miként kellene átalakítani a rendszert, Síkfői Tamás egyelőre nem szeretett volna részleteket elárulni, annyit azonban leszögezett, céljuk, hogy a pécsi adórendelet igazságossá váljon mielőbb.

Képünkön dr. Síkfői Tamás látható. 

Palotás P.