Rendvédelmi ügy, ha valaki az utcán végzi el a dolgát, mondja a pécsi hajléktalanügyi szakember

2016. július 29. péntek 06:57

Rendvédelmi ügy, ha valaki az utcán végzi el a dolgát, mondja a pécsi hajléktalanügyi szakember

Nehezen viselik a pécsiek, amit a hajléktalanok egy része művel. Hajdu Krisztián, a Támasz Alapítvány szakmai vezetője szerint a kérdés az, hogy az államnak milyen hatékony eszköze van a büntetés tekintetében. A minisztériumi tanácsadó testület tagjává választott szakember megérti az indulatokat.

Pécsi tagok is erősítik az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) mellett működő tanácsadó testületeket. Dr. Bogács Ernő véleményét a gyermekvédelemmel, Gyurok Ernőét a fogyatékkal élők, míg Hajdu Krisztiánét a hajléktalanokkal kapcsolatban kérik ki.

A Támasz Alapítvány munkatársa hírportálunk megkeresésére azt mondta, elsősorban a készülő törvények, illetve szakmai anyagok esetében számítanak a szakértelmükre. A pécsi belvárosban (és más részeken is) egyre nagyobb indulatokat kiváltó hajléktalanhelyzet is mutatja, a területen bőven akad tennivaló.

- Megértem az indulatokat, természetesen engem is zavarnak a részeg, erőszakos kéregetők - vágott bele a szakember.

Megkérdeztük tőle, mit lehet tenni az olyan esetek elkerülése érdekében, mint mikor - ahogy arról beszámoltunk - az egyik jól ismert hajléktalan nemrég az egyik vendéglátóhely teraszán ülőkkel szemben vizelt a Jókai téren.

- A hajléktalanság még a jóléti államokban is jelen van, akármennyi pénzt is fordítanak erre. Mindig lesznek olyanok, akik ezt az életformát választják, vagy valamilyen negatív élethelyzet miatt belesodródnak.  A kérdés tehát az, hogy az állam meddig megy el a büntetés tekintetében, ha valaki a közösségi együttélés szablyait nem akarja vagy nem tudja betartani, mondjuk pszichés betegség miatt - mondta.

Úgy fogalmazott, ha valaki hangoskodik, vagy az utcára piszkít már nem a szociális ellátáshoz tartozik, hanem a rendvédelem kérdés.  

- A hajléktalanügynek többek közt az a dolga, hogy WC-ket, fürdőket működtessen, segítse az utcán élő embereket. Ha valaki nem akar a nappali melegedőbe menni, hogy ott intézze el a dolgát, nem tudunk mit tenni. A segítés akkor hatékony, ha elfogadják, kötelezni erre senkit sem lehet.

Mindenesetre a Támasz Alapítványnál azon dolgoznak, hogy minél többen igénybe vegyék a szolgáltatásaikat, így csökkentve a gyakran pszichés zavarokkal küzdő hajléktalanok okozta problémákat.

A törvények, rendeletek és az alapvető közösségi együttélés szabályainak betartatása nélkül azonban aligha lesz egyhamar jelentős változás.


Képünkön Hajdu Krisztián látható. 

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc