Remekeltek a szigetváriak az országos tűzoltóversenyen

2015. augusztus 28. péntek 08:41

Remekeltek a szigetváriak az országos tűzoltóversenyen

Idén Miskolcon rendezték meg a X. Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedőt, amelyen a Szigetvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság csapata, mint megyei győztes képviselte Baranya megyét.

Az első napon elméleti felkészültségükről adtak számot a csapatok.

A szakmai vetélkedő második napján a csapatok versenye került megrendezésre.

Az első kárhelyszínen „baleset történt", egy autóbusz elgázolt egy kerékpárost, aki súlyos sérüléseket szenvedett és a jármű alá szorult. Ahhoz, hogy kiszabadíthassák, a tűzoltóknak meg kellett emelni a tömegközlekedési eszközt - ehhez egyesek hidraulikus, mások pneumatikus emelőeszközöket használtak. A buszból két másik embert is ki kellett menteni, az egyik súlyos fejsérülést szenvedett, a másik a lábán sérült meg.

A második feladat során egy munkást mentettek mélyből, a „szerencsétlenül járt ember" egy hűtőtorony bontása közben zuhant le a torony alatti medencébe. Az egységek dugólétra és mentőkötél segítségével perceken belül szakszerűen kiemelték a bajbajutottat jelképező bábut és átadták a mentőszolgálat munkatársainak.

A harmadik helyszín műszaki mentési feladatával az elmúlt időszakban sokszor találkozhattak a kollégák, hiszen útakadályt kellett felszámolni, vagyis kidőlt fákat és leszakadt ágakat kellett eltakarítani az útból. Ennél a feladatnál a motoros láncfűrész kezelése került előtérbe, majd a leszakadt faágakat szimbolizáló fákat hordták el a csapatok kézi erővel.

A negyedik helyszín feltételezése szerint egy pincében munkavégzés közben tűz keletkezett, a lángok átterjedtek az épület emeletére is. A tűzoltóknak a füsttel telített helyiséget át kellett vizsgálni, az ott lévő sérültet és gázpalackot felhozni, majd az emeleten vízsugárral kellett célba lőniük. Utóbbi a lakórészben keletkezett tűz oltását szimulálta.

Utolsó gyakorlati feladatként a gépjárművezetők bizonyították felkészültségüket a vezetéstechnikát tesztelő pályán. 

A szigetvári csapat végül a IV. helyet érte el a csapatversenyben, míg az egyéni irányító kategória 2. helyezettje Bázing György tű. főhadnagy lett, Hargitai Csaba c. tű. főtörzsőrmester pedig a harmadik legjobb gépkocsivezetőnek bizonyult az egyéni versenyben. Ezen kívül a csapat különdíjban is részesült, mert az életmentési feladat során a legjobbnak bizonyultak.

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság