Rekordot döntött a Zsolnay Negyed és a Kodály is, több százezer vendéget fogadtak

2017. január 04. szerda 09:13

Rekordot döntött a Zsolnay Negyed és a Kodály is, több százezer vendéget fogadtak

Több százezren keresték fel tavaly a Zsolnay Negyedet, valamint a Kodály Központot: előbbi 231 ezer, utóbbi 90 ezer embert fogadott. A bevételek is növekedtek.

Emlékezhetünk, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázat révén megépült Zsolnay Kulturális Negyed és Kodály Központ átadását megelőzően - és még azt követően is - sokan csak legyintettek, mondván, üresen konganak majd az intézmények.

Nos, mostanra kiderült, kihasználatlanságról szó sincs. Vincze Balázs, a komplexumokat működtető Zsolnay Örökségkezelő (ZsÖK) Nkft. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, 2016-ban a Negyedet és a Kodály Központot is több százezren keresték fel.

- Az idegenvezetések száma tavaly húsz százalékkal nőtt 2015-höz képest a Negyedben, összességében 231 ezer látogatót fogadtunk. Sokan jöttek el a Kodály Központba is, ott összességében 90 ezer vendég fordult meg. A világörökségi helyszínek látogatottsága esetében pedig négy százalékos emelkedést figyelhettünk meg - avatott be a részletekbe.

Egyre népszerűbb az EXPO Center

Szintén sokan temették néhány évvel ezelőtt az EXPO Centert, de úgy néz ki, a sátras épületre évről évre többen találnak rá. Szentgyörgyi Dávid, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vagyonhasznosítási és fejlesztési vezetője munkatársunkkal közölte, tavaly hatvannál is több rendezvényt szerveztek, összességében pedig 78 ezer látogatót köszönthettek.

Kiemelte, a Zsolnay Negyed ma már a családoké, a nekik szánt programok voltak a legnépszerűbbek, de az E78-ban tartott bulik és az egyetemi színház előadásit is sokakat érdekeltek. A Kodály Központban a Kiscsillag zenekar ünnepi akusztikus fellépése, a Punnany Massif Koncerttermes Akusztik Turnéja, a Carmina Burana koncert vagy a Pannon Filharmonikusok közreműködésével létrejött Ian Anderson plays the Orchestral Jethro Tull című előadások voltak a legsikeresebbek.

Megtudtuk, az érdeklődők nagyjából nyolcvan százaléka fizetővendég volt, a jegyeladás tehát egyre nagyobb mértékben hozzájárul a fenntartás és a működtetés költségeihez. A teljes árbevétel több mint 10 százalékkal nőtt a 2015-ös összeghez képest, a ZsÖK saját bevétele immár a cég költségvetésének körülbelül egyharmadát teszi ki.


Képünk a Szamárfül Családi Fesztiválon készült a Zsolnay Negyedben. 

Palotás P. - Fotó: ZsÖK