Realitás: bányát nyitnak a Mecsekben

2007. november 12. hétfő 23:28

Realitás: bányát nyitnak a Mecsekben
A mecseki szén kitermelése - az uránbányászat mellett - két évtizede szinte az egyetlen nehézipari tevékenységet jelentette térségünkben. A kilencvenes években döntés született: meg kell szüntetni a bányászatot, az utolsó fejtést, a Pécs melletti Karolinát 2004-ben zárták be.

A döntés miatti gazdasági sokkot a térség azóta sem tudta kiheverni, s bár az elmúlt esztendőkben kísérletek történtek arra, hogy a fekete gyémántot ismét a felszínre hozzák, ezek sikertelennek bizonyultak.

Most azonban úgy tűnik, egy pécsi cég eredménnyel járhat.

A vállalkozás több éve végez geológia kutatásokat a Komlótól alig húsz kilométerre fekvő Nagymányok-Váralja-Máza térségben: a területen a becslések szerint közel másfél milliárd tonna szenet rejthet a mély.
A cég viszont ennek csak kis részét, mintegy másfél millió tonnát szeretne kitermelni az elkövetkezendő húsz év során. A vállalkozás olyan területen indítaná újra a kétszázéves múltra visszatekintő mecseki szénbányászatot, ahol korábban mélyműveléssel hozták napvilágra a tüzelőanyagot - ők viszont külfejtéssel termelnének ki egy negyvenhektáros területen.

Mint Verbőczi József, a vállalkozás ügyvezetője munkatársunknak elmondta, bár első körben a külszíni fejtésre helyezik a hangsúlyt, de már dolgoznak a mélyművelési bánya tervein is - ez utóbbi megnyitása esetén több mint százmillió tonna szenet hozhatnak majd a felszínre.

Az ügyvezető elmondta azt is, az ásványi anyagot nemcsak tüzelőként lehet hasznosítani, így ha lehetőségük lesz rá, a vegyipar igényeit is igyekeznek majd kiszolgálni. Ráadásul terveik szerint egy erre a célra alkalmas feldolgozó üzemet is telepítenek majd a térségben. 

A kétezerhatszáz lakosú Nagymányok polgármestere, Karl György nem igazán örül annak, hogy ismét szénbánya nyílik a környéken, viszont, mint mondja, mérlegelniük kell azt is, hogy a település számára hatalmas lehetőséget jelent a tervezett beruházás.

Hozzáteszi, több egyeztetésen is túl vannak már. Elsődleges céljuk, hogy a szállítási útvonal elkerülje a települést - mindezek mellett a légszennyezettséget, illetve a szeizmikus mozgásokat is szigorúan mérik majd, s az előírt határértékek esetleges túllépése esetén a termelést is leállíttathatják.

EQM