Rászoruló családok válogathatnak a kertvárosi ruhaosztáson - a közterület-felügyelet is segített

2016. augusztus 24. szerda 16:11

Rászoruló családok válogathatnak a kertvárosi ruhaosztáson - a közterület-felügyelet is segített

Immár hagyománya van Kertvárosban a Mosolymanó Egyesület jótékonysági ruha-, valamint játékosztásának. A civil szervezet vezetője hírportálunknak elmondta, az igazoltan rászorulók részesülhetnek az adományokból, de akár ők maguk is segíthetik sorstársaikat. A szállításban nemrég a közterület-felügyelet is segített.

Két éve már, hogy minden hónap utolsó keddjén jótékonysági ruhaosztást tart a Mosolymanó Egyesület a Csontváry utca 2. címen található központjukban, ahova egyébként a felajánlásokat is várják.

- Az adományozók helyiek, a felajánlások között jó állapotú, de kinőtt ruhák találhatóak, rendszeresen érkeznek konyhafelszerelések, játékok vagy éppen könyvek is - válaszolta kérdésünkre Vörösné Deák Andrea, a civil szervezet elnöke.

Az iskolakezdéshez várják az adományokat

Hamarosan visszaülnek a gyerekek a sulik padjaiba, amely - az érintetteknek mondani sem kell - komoly kiadást jelent. A nehezebb sorsú családoknak ezért most elsősorban iskolai felszerelésekre van szükségük, ezért a legközelebbi gyűjtésre az ilyen jellegű adományokat is várják.

Az adományokból rászorulók válogathatnak, de csak akkor, ha nehéz helyzetüket igazolni is tudják akár egy támogatásról szóló határozattal, vagy az orvostól, illetve a védőnőtől kapott dokumentummal. A családokat ezt követően regisztrálják a Mosolymanónál és egészen addig jogosult részt venni a ruhaosztáson, amíg az igazolás érvényes. Mindenki egy szatyornyi ruhával távozhat gyermekenként, plusz egy kabátot, illetve nagyobb méretű tárgyat vihet magával.

Mint megtudtuk, jelenleg 89 ilyen családról beszélhetünk, akik 195 gyermeket nevelnek. Ők azonban nem csak részesülnek a támogatásból, maguk is igyekeznek segíteni a sorstársaikon.

- Sokszor ők is hoznak cserébe játékokat, ruhákat. Ez nagyon fontos, hiszen új társadalmi szerepkörrel ismerkednek meg. Nem csak kapnak, hanem adnak is - hangsúlyozta az egyesület vezetője.

Bajba jutott anyukák is érkeznek

Vörösné Deák Andrea közölte, heti szinten keresik fel őket krízishelyzetben lévő édesanyák. Akad, akinek menekülnie kellett otthonról, van, akit kiraktak. Ők azonnal válogathatnak a ruhák közül. E mellett több esetben segítettek már babakelengyék összeállításában, legutóbb a Khetanipe Egyesülettel közösen.

A felajánlott adományok szállítását a civilek önerőből oldják meg, sajnos azonban nem minden esetben áll rendelkezésre elég segítő kéz.

- Több esetben is el kellett utasítanunk a felajánlást, még akkor is, ha egyből a nehéz helyzetben lévő családnak vihettük volna az adományokat, mert nem áll rendelkezésre sem elegendő férfierő, sem megfelelő jármű. Anyagi fedezetünk pedig nincs arra, hogy akár heti szinten szállítót fogadjunk. Pénzt nem, de önkéntes segítséget szívesen fogadunk.

Nemrég a pécsi közterület-felügyelet vállalta magára a feladatot, autójukkal hat zsák, és több kartondoboznyi ruha szállításában segítettek.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva