Rabok teszik rendbe a pécsi Kálvária-dombot

2014. július 18. péntek 15:17

Rabok teszik rendbe a pécsi Kálvária-dombot

Pécsett kétszáz éve, 1814-ben épült fel az ország legkorábbi klasszicista körtemploma a Kálvária-domb nevű terület beépítetlen, várfallal szemben álló magas pontjára. E mögött húzódik egy 1 hektárt meghaladó nagyságú terület, amely az utolsó eredeti növényzetével megmaradt természeti sziget a városban. Az elmúlt évtizedek alatt azonban a környezettől idegen növényfajok, gyomok telepedtek meg ott, ráadásul sokan szemétlerakónak használják a területet.

2012-ben a Duna-Dráva Cement Kft. segítségével a város 35 millió forintból felújította és rendbe tette a területet, ekkor épült a sétány és a kilátóterasz is. Most a növényvédelmi szempontokat figyelembe véve az egész terület megtisztítása, rendbe rakása kezdődött el.

- Szakmai útmutatás alapján eltávolítjuk a környezetidegen, vad növényzetet, a zöld hulladékot elszállíttatjuk a BIOKOM segítségével - mondta Tímár Krisztián, a munka megszervezésében segédkező Gerillart Egyesület vezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere közölte: az a cél, hogy a terület inkább ligetes-park jellegűvé váljon, rendezett, szép és alkalmas legyen igazi kikapcsolódásra. A munkába pécsi rabokat is bevonnak egy speciális programon keresztül.

- Ezen a héten a Büntetés-végrehajtási Intézetből összesen öt (három felnőtt és két fiatalkorú) elítélt végzi a munkát. Erre a feladatra jóvátételi program keretében önként jelentkező fogvatartottakat választottak ki. A program elsődleges célja, hogy a munkával a közösség számára értéket teremtsenek, egyúttal erősítsék a közösségi értékekhez, érdekekhez való elkötelezettséget, a társadalomba való visszailleszkedést. A tevékenység a város számára is előnyös, amelynek egy különleges részét tesszük rendbe újra - magyarázza Csizi.

A munkákat vezető Gerillart Egyesület vezetője hozzátette, a Kálvária-dombon elképzeléseik között szerepel még az is, hogy a megőrzött növényi értékek, ősgyep megtartása mellett a hely egy domb-bukkanóján még álló volt szirénatornyot is felhasználják egy kisebb kilátó gerincének.