Rablóbandák, verekedés, kukagyújtogatás – Katasztrofális a helyzet a belvárosban

2016. szeptember 29. csütörtök 16:58

Rablóbandák, verekedés, kukagyújtogatás – Katasztrofális a helyzet a belvárosban

Szomorú, egyben felháborító beszámolók jutottak el a szerkesztőségünkhöz a pécsi belvárosban uralkodó állapotokról. Volt, hogy egy banda a lakodalom után támadt a hazainduló vendégekre, szemetesek kaptak lángra, az pedig már-már megszokott, hogy a fiatalok „erősre" isszák magukat, aztán kezdetét veszi a bunyó.

Az éjszakai élet csillogását, a szórakozást mindig is beárnyékolták a verekedések, kisebb-nagyobb balhék. Hogy ilyen esetek előfordulnak manapság is, abban semmi meglepő nincs. A gyakoriság és az elkövetett esetek jellege azonban már aggodalomra ad okot.

- Nemrég két hétvégi éjszakán is rendőrrel közösen jártuk a belvárost. Nem szépítem, katasztrofális a helyzet - vágott bele Lankovics Emil, a centrumban is tevékenykedő Mecsek Polgárőr Egyesület elnöke.

Elmondta, sajnos az utóbbi hetekben megszaporodtak a rendbontások. A rongálás sem ritka, előfordult, hogy szemeteseket borítottak, sőt, gyújtottak fel.

Ne féljen telefonálni!

A zsaruk továbbra is arra kérik, aki jogsértést észlel, hogy tegyen bejelentést a rendőrség ügyeletére, vagy hívják a 107, illetve 112 segélyhívószámok valamelyikét. Ígérik, minden bejelentésre reagálnak és a szükséges intézkedéseket megteszik.

Ami pedig a rablóbandákról szóló olvasói beszámolókat illeti: a polgárőrök szerint három-négyfős, gyanúsnak mondható társaságokkal is jó eséllyel össze lehet futni. Így járt pár hete egy középkorú pár is, akiket egy belvárosi lakodalom után támadtak meg. Szerencsére egy kisebb dulakodáson kívül komolyabb baj nem történt. Nem egyedi esetről van szó, úgy tudjuk, hasonló „élményeket" mások is átéltek.

A témával kapcsolatban természetesen megkerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot is. Ők kevésbé látják borúsnak a helyzetet. Érdeklődésünkre azt közölték, hogy a belvárosban az erőszakos, rablásos esetek számában nincs „kiugró változás" az elmúlt évekhez képest.

A zsaruk tapasztalatai szerint egyébként az erőszakos, vagyon elleni cselekmények sértettjei szinte minden esetben erősen ittas fiatal férfiak voltak, akik szórakozóhelyről tartottak hazafelé. Az ilyen eseteknél általában a provokáció és a bántalmazás is kölcsönös.

Hozzátették: a közterületi erőszakos bűncselekmények nyomozását minden esetben azonnal forró nyomon kezdik meg, ezért ezek felderítési eredményessége viszonylag magas.

Palotás P. - Fotó: Kálmándy F.