Pusztítás a Mecsekben: orchideatolvajokat keresnek

2016. július 30. szombat 14:15

Pusztítás a Mecsekben: orchideatolvajokat keresnek

Ismeretlenek kiástak és elloptak a Városi Parkerdőből három tő nagyon ritka orchideát. A teljes állomány felét.  

Talán kevés városlakó tudja, hogy európai összehasonlításban is Pécs környezete kiugróan magas változatossággal, biodiverzitással rendelkezik. Köszönhetjük ezt elsősorban a várost északról körülölelő, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetbe és helyi védett területekbe tartozó, bár Városi Parkerdőnek nevezett, valójában jórészt természetes növényzettel borított élőhelyeknek.

A molyhos tölgyes karsztbokorerdőkben, sziklagyepekben igen nagy számú védett és fokozottan védett növény- és állatfaj fordul elő Ilyen többek között a rendkívüli ritkasága miatt fokozottan védett, 250 ezer forint eszmei értékű, csodálatos szépségű orchidea-féle, a Janka-sallangvirág.

E fajnak a teljes mecseki állománya 4-6 tő között mozgott, sajnos azonban a közelmúltban ez lecsökkent 1-3 tőre, mivel ismeretlenek három példányt kiástak.

Ez összehasonlíthatatlanul drasztikusabb károkozás, mint a leszedés, mert így nem csak az a magtermés megy kárba, hanem megsemmisül az adott egyed, esetünkben pedig gyakorlatilag megfeleződik, vagy inkább majd lenullázódik a mecseki állomány.

Ráadásul, mint minden talajlakó orchidea-féle, a sallangvirágok is mikorrhiza (gyökér)-kapcsolatban élnek gombákkal. Ennek során a gombafonalak behálózzák a gazdanövény gyökereit, segítve egymást a tápanyaghoz jutásban. Így tulajdonképpen bármilyen nagy földlabdával is ásunk ki egy orchideát, szinte teljesen biztosan hamarosan el fog pusztulni új helyén, mivel a gombakapcsolat nem telepíthető át és nem hozható mesterségesen létre.

Ezért volt értelmetlen és teljesen felesleges pusztítás a növények kiásása, a természetkárosítás bűntettének elkövetése.

Forrás: DDNP