Puff neki: levették a napirendről az M6/M60 autópálya Barcsig való meghosszabbítását

2014. november 28. péntek 12:02

A legfrissebb, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint visszavonja a Baranya megyei közlekedésfejlesztés aktuális feladatairól szóló, tavaly kelt kormányhatározatot a kabinet.

Így mégsem hosszabbítják meg a 67-es főutat az országhatárig, nem épül híd a Dráván, és az autópályát sem építik tovább Pécstől az országhatárig, azaz Barcsig.

A megyénkbe tervezett közúti projektek között csupán a Bóly és Ivándárda közötti 19 kilométeres szakasz megépítése szerepel a tervekben, de az is csak kétszer egysávos lesz, viszont három sáv szélességben - tehát autóút és nem sztráda.

A Pécsi Újságnak dr. Hargitai János országgyűlési képviselő azt mondta, az eredetileg autópályának tervezett szakaszt azért nem lehet most megépíteni, mert a költségeket EU-s forrásokból kívánják előteremteni, márpedig egy uniós eljárás folyamán a jelenlegi forgalmi adatokkal nem lehet indokolni a forráslehívást, azt az EU-ban nem hagynák jóvá.

Így, tette hozzá, most csak a "fél autópályányi szélességű 19 kilométeres szakaszt" lehet megépíteni, de úgy, hogy az a későbbiekben autópályáva legyen bővíthető.

Mint korábban megírtuk, Fónagy János, a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára pont egy hónapja egy parlamenti interpelláció kapcsán azt mondta, folyamatban van az M60-as Pécs és Barcs közötti szakaszának előkészítése, ami 2018-ig befejeződik, majd 70 kilométer gyorsforgalmi út épül 120-150 milliárd forint értékben.

P. Zs.