Pszichiátriai betegek kószálnak Pécs utcáin, nincs pénz a kezelésükre

2012. július 18. szerda 16:59

Pszichiátriai betegek kószálnak Pécs utcáin, nincs pénz a kezelésükre

Napjainkban gyakorlatilag a belvárosi utcakép „kellékévé" vált a magára szatyrokat erősítő aprópénzt kérő fiatalember, akárcsak a harmincfokos melegben is nagykabátban kolduló idősebb férfi. Dr. Szemelyácz János pszichiáter szerint az átalakított egészségügyi rendszer miatt akár az is előfordulhat, hogy kezelés befejezése előtt engednek utcára mentális problémával küzdőket. Arról pedig nem is beszélve, hogy amúgy is kevés a hely a pécsi pszichiátrián. Kell-e félnünk furcsán viselkedő emberektől?

Gyakorlatilag nem lehet végigsétálni a pécsi belvároson anélkül, hogy - láthatóan - komoly mentális problémákkal küzdő emberekbe ne botlanánk.  

- Hogy a korábbiaknál több pszichiátriai beteg van-e az utcán, nem tudom megmondani. Annyi azonban bizonyos: az egészségügyben végbement szerkezeti átalakítások egyik legnagyobb vesztese a pszichiátria - vágott bele dr. Szemelyácz János pécsi pszichiáter. Hozzátette: az elmúlt években „rengeteg ágyat szüntettek meg országszerte", a pécsi pszichiátriai osztály pedig már amúgy is az egyik legkevesebb férőhellyel rendelkezett, más, hasonló méretű városokkal összevetve.

A helyzetet súlyosbítja, hogy bár a tervek szerint az ágyak megszüntetésével párhuzamosan a ambulanciákat, nappali klinikákat hoznak volna létre, Pécsett egyelőre ilyenek nem létesültek.

- Ugyancsak problémát jelent, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak egy bizonyos számú ápolási napot finanszíroz. Ha lejár ez az időszak, a pénztár nem fizet tovább az ellátásért. Ugyan még ebben az esetben is át lehetne tenni a beteget úgynevezett krónikus ágyra, Pécset azonban ilyen nem található és Szigetváron sincs kapacitás arra, hogy a betegeket fogadják.

A nehéz pénzügyi helyzetben lévő kórházak pedig minél előbb szabadulni akarnak a betegektől, saját kasszájukból ugyanis nem tudják finanszírozni az ellátást. Így előfordulhat, hogy a pszichiátriai gondokkal küzdők az utcára kerülnek.

Dr. Szemelyácz azonban ezen a ponton még nem ért a problémalista végére:

- A gyógyszerárak tekintetében folyamatosan variálnak, gyakorlatilag havonta változik a támogatott gyógyszerek listája. Ennek következtében az orvosok arra kényszerülnek, hogy időközönként új gyógyszereket írjanak fel.

Mint elmondta, a pszichiátriai betegek általában ragaszkodnak a korábbi gyógyszerhez, hiszen az új hatóanyagok más jellegű mellékhatásokkal járhatnak. Ebből kifolyólag gyakran abbahagyják a pirula szedését. Arról nem is beszélve - tette hozzá -, hogy sokaknak problémát jelent a gyógyszerek kiváltása, hiszen nem mindenki részesül közgyógyellátásban.

És hogy kell-e tartanunk az utcán kódorgó betegektől? A pszichiáter amondó, csak azért nem kell félni valakitől, mert pszichiátriai beteg.

- Ugyanakkor nyilvánvalóan veszélyforrást jelent, ha a beteg a mindennapok során olyan helyzetbe kerül, amit nem ért. Hozzáteszem, ugyanez a helyzet az egészségesnek mondott emberek esetében is - fogalmazott.

Szemelyácz szerint mindenesetre türelmesebben kellene embertársaink felé közeledni, hiszen - mint mondta - a „normális" emberek toleranciaküszöbe is meglehetősen alacsony és labilis.

Illusztrációnk a pécsi Király utcában készült. 

Palotás P.