POSzT-csoda: összeállt a költségvetés

2008. február 26. kedd 12:14

POSzT-csoda: összeállt a költségvetés
Összeállt az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) költségvetése, így zavartalanul folyhat a szervezés - jelentették be a június 5. és 14. között megrendezésre kerülő esemény rendezői. A tájékoztatón elhangzott: összesen 150 millió forintnyi támogatás jut a zsínórban nyolcadik találkozóra, amelyet fele-fele részben a város és a Nemzeti Kulturális Alap finanszíroz - EKF-pénzek idén sem kerülnek a büdzsébe.

„Ilyen még nem volt: tíz nappal ezelőtt a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szándéknyilatkozatot juttatott el színházunkhoz, s a város rendelkezésünkre bocsátja a rá jutó részt, amelynek értelmében biztosítottá vált a POSzT megrendezésének anyagi fedezete" - utalt Simon István a Pécsi Nemzeti Színház ügyvezetője arra, hogy tavaly még a rendezvény előtti hetekben is a pénzre vártak a szervezők.

Tasnádi Péter polgármester elmondta: összesen 150 millió forintnyi támogatás jut a szponzori pénzekkel együtt 174 milliós büdzsével rendelkező POSzT-ra. Ezt fele-fele részben a pécsi önkormányzat és az NKA állja majd. Tasnádi abbeli reményét is kifejezte, hogy a Nagy Kiállítótér kiesése miatt fennmaradó maradványösszegek segítségével 2010-ig megújulhat a Pécsi Nemzeti Színház épülete, kicserélik az elavult technikát, és fejlesztik a szabadtéri színpadokat. Erre összesen fél és egymilliárd forint közötti összeg juthat majd.

Balikó Tamás igazgató üdvözölte az elképeléseket, tekintve hogy a színház technikai eszköztára finoman fogalmazva is silány.

"Az utóbbi években a vendégtársulatok már inkább otthonról hozták a berendezéseiket. Magam is úgy gondolom, ha már színházi találkozót rendezünk, illő lenne első osztályú körülményeket biztosítanunk."

Jordán Tamás, a POSzT Kht. ügyvezető igazgatója a júniusi eseményről szólva megjegyezte: az anyagilag még soha nem álltak ilyen jól, a költségvetés pedig nyugalmat ad a korrekt szervező munkához. Az újdonságokkal kapcsolatban megtudtuk: külföldi vendégszereplőket is várnak az eseményre, s az off-programokon is nyitnak a külvilág felé.

Kukorelly Endre író, az idei versenyprogram válogatója az eddig megtekintett mintegy száz darabbal kapcsolatban megjegyezte: nagyrészt klasszikus és félklasszikus előadások jellemzik a a hazai repertoárt, ám ő a kortárs szerzők műveit is előnyben kívánja részesíteni a program összeállításakor. A válogató a hat-hat hazai nagyszínházi és stúdió-darabot, valamint az egy-egy határon túli nagyszínházi és stúdió-produkciót tartalmazó listát április elsejéig állítja össze.

Stenczer Béla színművész, a jegyiroda vezetője az árakkal kapcsolatban elmondta: nem terveztek emeléssel, így az előadásokra változatlanul legfeljebb 3500 forintért lehet bejutni, de az off-programok belépői sem lesznek drágábbak, mint tavaly.

A jegyeket május első keddjén, míg a kísérő események belépőit május közepétől lehet megvásárolni.

Kép és szöveg: Korb Zoltán