POSzT: bemutatják a versenytől visszalépett társulatok produkcióit, a zsűri nem értékel

2015. május 28. csütörtök 10:26

POSzT: bemutatják a versenytől visszalépett társulatok produkcióit, a zsűri nem értékel

Bemutatják a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) versenyprogramjából visszalépett három társulat produkcióit a június 4-én kezdődő fesztiválon, a zsűri azonban nem fogja értékelni őket - közölte az MTI-vel Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) titkára.

A POSzT-ot működtető tulajdonosok - az MTT, a Magyar Színházi Társaság (MSZT) és a pécsi önkormányzat - képviselői kedden tartottak egyeztetést a versenyből visszalépett társulatok produkcióinak sorsáról.

Szabó László elmondta, a Magyar Teátrumi Társaság továbbra is azt szerette volna, hogy a versenyprogramtól visszalépett társulatok egyáltalán ne mutassák be előadásukat, a másik két tulajdonos azonban ellenezte ezt a javaslatot.

Az Örkény István Színház, a STEREO Akt és a Szputnyik Hajózási Társaság az eredeti zsűri tagjainak kiválasztása körül kialakult vita kapcsán döntött úgy korábban, hogy a POSzT versenyprogramjába beválogatott előadásaikat játszani fogják ugyan Pécsett, de a versenyben nem vesznek részt. Az MTT álláspontja ezzel kapcsolatban az volt, hogy csak azok az előadások vegyenek csak részt a fesztiválon, amelyek vállalják a megmérettetést, az MSZT viszont közölte, hogy ezeket a színházakat ugyanúgy várja a POSzT-ra, mint a versenybe beválogatott többi előadást, a zsűri megnézhetné és értékelhetné produkcióikat, és a színházak aztán eldönthetnék, hogyan viszonyulnak a zsűri véleményéhez.

A június 13-ig tartó POSzT versenyprogramjába Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező válogatott be - összesen 235 előadásból - 14 produkciót. Nyolc előadás közös megegyezéssel került a versenyprogramba, míg 3-3 produkció egyéni döntésük alapján.

Az Örkény István Színház két előadása és a STEREO Akt, illetve a Szputnyik Hajózási Társaság egy-egy produkciója mellett a Nemzeti Színház két előadása érkezik Budapestről, öt vidékről - Békéscsabáról, Debrecenből, Kaposvárról, Miskolcról és Szombathelyről - három pedig határon túli színházból: Újvidékről, Magyarkanizsáról és Sepsiszentgyörgyről.

MTI - Fotó: Dittrich Éva