Poroltóval támadt a buszsofőrre, másfél évet kapott

2017. április 04. kedd 15:24

Poroltóval támadt a buszsofőrre, másfél évet kapott

Másfél év börtönbüntetésre ítélték azt a részeg utast, aki a buszmegállóban várakozókat inzultálta, majd poroltóval fújt a sofőr arcába. A Pécsi Járásbíróság a büntetés végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette.

A Pécsi Járásbíróság április 3-án kihirdetett ítéletével Cs. J. vádlottat közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette, 2 rendbeli rongálás vétsége, lopás vétsége és 3 rendbeli garázdaság vétsége miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette.

A vádlott Pécsett egy autóbuszmegállóban, ittasan várakozott, eközben az ott várakozó többi embert inzultálta. Amikor megérkezett a helyi járatú autóbusz, az utasok jelezték ezt a sofőrnek, ezért arra kérték, hogy a saját biztonságuk érdekében, a vádlottat ne szállítsa el.

A részeg ekkor a kerekes székéből kimászva, a buszra felkapaszkodott az első ajtón keresztül, majd amikor észrevette, hogy a buszvezető értesítette a központot a buszon lévő porral oltó készüléket magához vette, kihúzta a biztosítószeget, és annak tartalmát a sofőrre kezdte fújni. A sofőr kinyitotta az ajtókat a porral eltelítődött buszon, majd az utasok leszálltak. A buszvezető próbálta elvenni a vádlottól a porral oltót, de az többször az arcába fújt. Mihelyst sikerült neki, a buszról a buszmegállóba húzta.

A vádlott a cselekményével a TÜKE Busz Zrt.-nek 246.380 forint kárt okozott.

Emellett a vádlott 2015. október 13-án Pécsett, egy parkoló gépkocsit oly módon rongált meg, hogy kerekesszékén keresztbe egy falécet helyezett el, odagurult a gépkocsihoz és azt a léccel összeverte. A gépkocsi több karosszériaeleme is megsérült, azokban 127.000 forint kár keletkezett.

2015. október 17-én eltulajdonította a korábban szívességből neki szállást adó sértett kézikocsiját úgy, hogy annak lakóingatlanába a kerítést megbontva bejutott, amikor a sértett és családja nem tartózkodott otthon.

Ezeken kívül még további 3 rendbeli garázdaság vétségét követett el Pécs területén. 2015. augusztus 29- én volt felesége sérelmére annak családi házánál, 2015. szeptember 6-án a távolsági autóbuszmegállóban, és szeptember 13-án az Indóház téren.

A történteket követően, a vádlott életvitelében pozitív változások következtek be, többek között az alkoholról is leszokott.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vették, azonban az ügyész a büntetés súlyosítása - végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás alkalmazása - érdekében jelentett be fellebbezést, így az ítélet még nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék