Pompás növények láthatók a püspökszenlászlói arborétumban

2016. május 01. vasárnap 16:25

Pompás növények láthatók a püspökszenlászlói arborétumban

A világ minden részéről származó fa- és cserjefajta csodálható meg a Pécsi Egyházmegye felújított, tavaly ősszel átadott püspökszentlászlói kastélyhoz tartozó arborétumban.  

A Kelet-Mecsek tájvédelmi körzetben lévő arborétumban nyolcvannégy fa- és cserjefajta található.

Az 1797-ben, Esterházy Pál pécsi püspök által későbarokk stílusban építtetett nyári püspöki rezidenciát döntő részben európai uniós pályázati támogatásból varázsolták újjá tavaly ősszel.

Az eredeti formáját visszanyerő kiemelt műemléki épületegyüttesben látogatóközpontot, zarándokszállásokat alakítottak ki, Mindszenty-emlékszobát, kiállítást rendeztek be, valamint helyreállították a kastélyt a kápolnával összekötő folyosót és a kápolna szószékét.

Az épületben a második világháború után a falu iskolájában tanító Orsolya-rendiapácák éltek, az a szerzetesrendek feloszlatása után 1997-ig szerzetesnővérek szociális otthonaként funkcionált.

A kastély arról is nevezetes, hogy az elnyomó kommunista hatalom 1955-ben néhány hónapon át ott tartotta fogva Mindszenty József bíborost, esztergomi érseket, "nehogy a szabadság szimbólumává válhasson az önrendelkezésétől megfosztott magyarság szemében".

EQM - Fotó: MTI/Sóki Tamás