„Pocakos törpéztek" és fennhangon f*sszopóztak is a pécsi tüntetésen

2016. március 15. kedd 16:15

„Pocakos törpéztek

Keddre elsimultak a pécsi civilek tüntetését szervezők közt a Tóth Bertalan szereplése miatt kiütközött nézetkülönbségek, így a meghívóban szereplők közül mindenki elmondta a beszédét. Tóth Bertalan is. Gázpalackra is gyűjtöttek. 

Mintegy kétszázan gyűltek össze a Széchenyi téren kedden kora délután. A pécsi civilek demonstrációja alatt is folyamatosan esett az eső, de az esernyőrengetegben így is felfedezhettünk ismerős arcokat. Eljött például a szocialista politikus Puch László, a szintén MSZP-s Gulyás Emil, valamint feltűnt Gonda Tibor, Pécs egykori alpolgármestere is.

S igen, a szónokokat eső ellen védeni hivatott sátorban megjelent dr. Tóth Bertalan is -, akit először meghívtak az eseményre, majd a szervezők közt kitört balhé miatt lemondták részvételét, de aztán vett még egy csavart a történet, s újra meghívták.

Elsőként Mellár Tamás közgazdász, egyetemi oktató szólt a tüntetőkhöz, aki többek között azt mondta, Magyarország még mindig „komp-ország", amely most kiszámíthatatlan, rossz irányba halad.

Ezt követően felszólalt egy tanárnő, majd a DK oktatáspolitikusa, Arató Gergely, majd a kissé melankolikussá váló hangulatot Barabás Richárd, a PM elnökségi tagja törte meg, aki azzal indított, hogy „tele van a töke Orbán Viktor rendszerével". Ez aztán meg is adta az alaphangot, majd következet egy kis „pocakos törpézés", ami csak fokozta az élénkséget.

Barabás Richárd szónoklatában egyébként arra biztatta a tüntetés résztvevőit, ne elégedjenek meg azzal, hogy most itt vannak, hanem ha elindulnak haza, „fogják meg egymás kezét", s gondolkodjanak azon, mit tehetnének még Orbán hatalmának megdöntéséért. (Ekkor valaki bekiabált a tömegből: „öljük meg a f*sszopót , amire Barabás visszaszólt, hogy „nem híve az erőszaknak „)

Mindeközben a beszédek alatt egyébként a szervezők pénzt is gyűjtöttek, a befolyt összegből egy pécsi, nehéz sorsú család számára szeretnének gázpalackot vásárolni.

Aztán Tóth Bertalan is a mikrofonhoz lépett. Az MSZP alelnöke ugyancsak arra biztatta a hallgatóságot, hogy fogjanak össze, közösen tegyenek azért, hogy le tudják váltani a Fideszt a következő választáson. Szerinte ehhez arra is szükség van, hogy a „tüntetés után ne vonuljanak vissza a résztvevők a Facebook-homályába, hanem máskor, folyamatosan is hallassák a hangjukat."

Következett még néhány felszólalás, majd a demonstráció békésen véget ért. Az emberek hazaindultak - de csak néhányan fogták meg egymás kezét.

Képünkön: Tóth Bertalan beszédet mond a Széchenyi téren.

EQM - Fotó: Dittrich Éva