Plüssbika lett Pécs új sztárja, amiért a gyerekek és a turisták is rajongani fognak

2016. július 28. csütörtök 06:47

Plüssbika lett Pécs új sztárja, amiért a gyerekek és a turisták is rajongani fognak

Európa kulturális fővárosában született, "hatévesen" pedig a belváros legnépszerűbb állata lett a Pécset jelképező bika, ami most már plüssként hódít a helyiek és a turisták körében is.

Pécs számára fontosak a turisták, ezért a városvezetés időről időre igyekszik valami újjal előrukkolni, hogy az idelátogatók a lehető legjobb benyomással távozzanak a városból.

A július közepén megnyílt Pécs Pont is teljes egészében az ő igényeiket igyekszik kielégíteni. A széles kínálatnak köszönhetően számos szuvenírrel térhetnek haza a vendégek. Kapható például egyedi pécsi póló, sapka, esernyő, kulcstartó, falióra, toll, képeslap, hűtőmágnes, a legnépszerűbb ajándéktárgy azonban minden bizonnyal a várost szimbolizáló plüssbika lesz, főleg a fiatalabbak körében.

Persze felvetődik a kérdés, hogy miért pont bika lett Pécs jelképe? A válaszhoz egészen 2010-ig kell visszamennünk az időben, ugyanis a turisztikai központot üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. érdeklődésünkre azt közölte, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program alapozta meg ezt a szimbólumot. Az akkor kialakult „Pécs, a kultúra városa" szlogenhez elválaszthatatlanul hozzápárosult a Zsolnay kút bikafeje.

Így került a bika a kútra

Zsolnay Vilmos emlékére fia, Zsolnay Miklós 1908-ban felajánlotta, hogy díszkutat ajándékoz a városnak. A kút elkészítésével 1909-ben Pilch Andort bízták meg, amely 1912-ben készült el a Zsolnay Gyárban. A négy méter magas eozin-kút vízköpői az úgynevezett "nagyszentmiklósi" aranylelet egyik ivóedényének bikafejes mintájára készültek.

Ha már akkor egész Európa megismerte Pécs bikáját, adta magát az ötlet, hogy a városba érkezők is találkozzanak vele, például hűtő mágnesen, órán, tollon, vagy a legeladhatóbb formában, plüssállatként.

Mint megtudtuk, a ZsÖK által tervezett bikás mesefigura célja elsősorban az, hogy a gyermekek és családosok körében népszerűsítse a várost, számukra jelentsen ajándék- és emléktárgyat. A 19,5 centiméteres állatnak ráadásul még egy pécsi vonása van: a tervezők az eozin zöldhöz leginkább hasonlító plüss anyagokat próbálták felkutatni.

A bikát három grafikai terven is megálmodták, majd három ajánlatból választották ki a megfelelő gyártót. A száz százalékban magyar termék plüssfigurát végül egy elismert meseillusztrátorral, Horváth Ildikóval fejlesztették ki, ezzel a verzióval találkozhatnak a Pécs Pontba érkezők, akik 3499 forintért vásárolhatják meg.

Kiss Alexandra - Fotó: Dittrich Éva