Plazmaháború Pécsett: pénzzel, ajándékokkal csábítják az adományozókat a konkurensek

2016. július 21. csütörtök 17:02

Plazmaháború Pécsett: pénzzel, ajándékokkal csábítják az adományozókat a konkurensek

Július közepén újabb plazmaközpont nyílt Pécsett, így már nem csak a volt Szliven áruház felső szintjén, hanem a Búza térnél is adományozhatnak vérplazmát a pécsiek. Miért ne tennék? Rendszeres donorként akár évi 135 - 180 ezer forintot is zsebre tehetnek.

Az új központ különlegessége, hogy ez az egyetlen magyar tulajdonú plazmagyűjtő-hálózat az országban. Viszont hogy a két cég mennyire fér meg egymás mellett, egy városban, még a jövő zenéje, úgy tűnik, egyelőre nem tekintenek egymásra konkurenciaként.

Mindkét központ költségtérítési lehetőséggel, különböző játékokkal igyekszik minél több donort szerezni. Így minden adományozó valamivel gazdagabban tér haza, vagyis megéri plazmát adni, főleg annak, akinek szüksége van némi pénzre.

A májusban nyílt cég minden donáció után 4000 forintot fizet. Ráadásul a nyitás óta kettő darab okostelefon is gazdára lelt náluk, amiket az első száz plazmaadó között sorsoltak ki. Jelenleg futó játékukban öt darab páros Sziget jegyet kaphatnak azok, akik júliusban plazmát adományoznak. Természetesen minél többször ad valaki plazmát, annál nagyobb eséllyel pályázik a különböző nyereményekre. Ezt egyébként a plazmaközpont sem titkolja.

Augusztustól már nyári hűségakcióval szeretnék elérni, hogy több és több pécsi adományozzon. Így minden negyedik donációt követően, garantált 12 ezer forintot fizetnek a donoroknak. Nem is hangzik rosszul, elvégre ki ne akarna alig négy óra alatt ennyi pénz kapni.

Mire jó a plazma?

A plazma nagyon fontos gyógyszeralapanyag és mesterséges úton nem állítható elő. Viszont sok ember szorul plazmaalapú gyógyszerekre, vannak olyan betegek, akiknél életmentő megoldás, másoknál az életminőséget javítják ezek a készítmények. Vérzékeny, immunhiányos betegek például egész életükben szedik ezeket a gyógyszereket, de szükség van rá műtéteknél, szervátültetéseknél, és oltóanyag is készül belőle. Magyarországon 4000 krónikus beteget kezelnek plazma-alapú gyógyszerekkel, és egy beteg heti gyógyszeradag előállításához 25 plazmaadó segítségére van szükség.

Az új plazmagyűjtő start akcióval próbálja motiválni a lakosokat. Akik új donorként regisztrálnak náluk, és alkalmasak a plazmaadásra, hatezer forint értékű bónt kapnak, amit az első sikeres donáció alkalmával tudnak készpénzre váltani. Ezzel azonban még nincs vége, ugyanis új donorként, az első adományozás során a bón mellé további hatezer forintot fizetnek az adományozóknak. Amennyiben valaki még egy barátját is magával viszi az első alkalomra, akiről a regisztrációt követően kiderül, hogy alkalmas a plazmaadásra, további kilencezer forintot, illetve egy háromezer forintos bónt is kap. Vagyis itt akár 15 ezer forintot is kaszálhat, aki megfelel ezeknek a feltételeknek. Ez a lehetőség azonban csak augusztus 31-ig érvényes.

Utána minden alkalommal, mikor valaki új regisztrálót hoz magával, hatezer forint költségtérítést kap, amiből háromezer forintot készpénzben, a maradékot pedig bónban adják oda.

Aki úgy dönt, hogy szeretne plazmát adományozni - bármelyik plazmagyűjtőnél -, 72 óránként megteheti, amennyiben a megfelelő módon táplálkozik, és elegendő folyadékot iszik a donáció előtt. Azt érdemes megjegyezni, hogy egy ember egy évben maximum 45 alkalommal adhat plazmát. Tehát, szép kis zsebpénzt, akár 135 - 180 ezer forintot is össze lehet szedni egy év alatt.

 

 


CS. V. - Fotó: Kálmándy Ferenc