Pintérék Parasztoperája a Pécsi Harmadik Színházban dupláz

2015. január 28. szerda 14:23

Pintérék Parasztoperája a Pécsi Harmadik Színházban dupláz

A hazai és külföldi elismerések sorával díjazott, a színházrajongók körében rendkívül népszerű Pintér Béla és Társulata hozza el tizenhárom éve műsoron lévő, nagy sikerű előadását, a Parasztoperát a Pécsi Harmadik Színházba február elején.

Pintér Bélának és társulatának a Parasztopera az egyik emblematikus előadása. 2002-es bemutatója óta tizenhárom nyelvre fordították le, több mint 250-szer játszották, beutazták vele Európát, turnéztak az Egyesült Államokban, produkciójukat méltatta egyebek mellett a Le Monde és a The New York Times.

 

Ezt az előadást látja vendégül február 8-án a Pécsi Harmadik Színház, rögvest két alkalommal: délután ötkor és este hét órakor is várják rá a közönséget.

Méltatói is az elmúlt esztendők legizgalmasabb színpadi művei között tartják számon a Parasztoperát, melyben Pintér Béla alkotótársa Darvas Benedek zeneszerző volt, aki az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegyévé gyúrta e 20. századi ballada muzsikáját. A sorsot boncolgató archaikus történetben mindenkinek van valami sötét titka. 

,,Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság" - mondja róla az író-rendező-színész Pintér Béla. A darab egyetlen nap, egy esküvő históriája, mely az emberi lényt szánalmasan vicces és felemelően tragikus voltában ábrázolja. 

Miként egyik kritikusa írta: tragédia és paródia, groteszk és megrázó egyszerre. A 16 éven felülieknek szánt darab 2003-ben az év legjobb zenés előadásaként elnyerte a Színikritikusok díját, abban az esztendőben a nyíregyházi Vidor Fesztiválon Pulcinella-díjat kaptak a kivételes összhangzatért, két évvel később pedig a lengyelországi Torunból, a Kontakt Nemzetközi Fesztiválról a színházi nyelv megújításáért és a legjobb zenéért járó elismeréssel térhettek haza.

A komponista, Darvas Benedek szerint a Parasztopera már nemcsak egy darab címe, hanem egy kifejezés, egy zsáner, egy műfaj. Egy fogalom.

Forrás: Pécsi Harmadik Színház