Piknik a száz évre készült Jókai téren: újabb tételt pipáltak ki a városi szégyenlistáról

2017. március 24. péntek 15:45

Piknik a száz évre készült Jókai téren: újabb tételt pipáltak ki a városi szégyenlistáról

Tavaszi térhódításra hívta a városvezetés a pécsieket pénteken délutánra, az eseményen adták át a teljesen felújított Jókai teret. Páva Zsolt polgármester - aki vizet is fakasztott az ünnepségen - azt mondta, száz évre szóló tartóssági igénnyel végeztették el a beruházást. 

Igazi piknik-hangulat volt pénteken kora délután a Jókai téren: a szellőzködő, lágy melegben kisgyermekes családok, fiatalok és idősebbek szép számmal látogattak el a „tavaszi térhódításra", azaz a felújított tér ünnepélyes átadására.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere beszédében kiemelte, a város egyik legrégebbi tere az elmúlt a kilencvenes években nem igazán találta a helyét, volt olyan időszak is, amikor például parkolónak használták. Aztán tizenhét esztendővel ezelőtt sor került a felújítására, amiről viszont gyorsan kiderült, sok köszönet nem lesz benne. Nem is lett, az akkor lerakott burkolat ugyanis nagyon gyorsan megadta magát, ami miatt tűsarkú cipőben vagy babakocsival nem volt egyszerű a közlekedés.

Amint a polgármester fogalmazott, a Jókai tér felkerült a szocialista éra városi szégyenlistájára, többek között a Magasház mellé. Kijelentette, céljuk, hogy erről a listáról minden tételt kipipáljanak, ami most a Jókai tér esetében is megtörtént.

- A beruházás megkezdése előtt azt kértem, olyan legyen a burkolat, ami ha nem is örökre, de száz évig állja a sarat. Azt az ígéretet kaptam, hogy ez ebben az esetben megvalósul, s bár ellenőrizni már nem áll majd módunkban, bízom benne, hogy teljesül - mondta.

Csizi Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője beszédében felelevenítette a tér történetét, majd Páva Zsolt vizet fakasztott, jelzésére elindították a csobogót, amivel jelképesen is átadta a teret.

Az ünnepséget követően folytatódott a piknik, a térre települt vendéglátók finomságait is megkóstolhatták az érdeklődők.

A díszburkolat cseréjét három ütemben végezték el a szakemberek. A munkát három szakaszra bontották azért, hogy egy-egy térrészt a lehető legrövidebb időre kelljen csak lezárni. Nemcsak a régi kövezetet távolították el és pótolták újjal, hanem kicserélték az ivóvíz-vezetékeket is, ahol ez szükségesnek mutatkozott.

A tér teljes kövezetének cseréjére összesen 122 millió forintot költött a város, amivel tizenöt éves történet végére tettek pontot. Ennyi idő telt el azóta, hogy a Jókai teret felújították, ám olyan kövekkel, amelyekről hamar kiderült, nem bírják a strapát. A burkolat állapota folyamatosan romlott, végül pedig már a helyzet tarthatatlanná, a csere halaszthatatlanná vált.

Máté Balázs