Pénzügyi ismeretekről tartottak előadást iskolásoknak

2017. február 01. szerda 13:30

Pénzügyi ismeretekről tartottak előadást iskolásoknak

Miért fontos, hogy már a kisiskolások megtanuljanak felelősen gondolkodni a pénzről? Kinek és milyen szerepe van a gyermekek pénzügyi tudatosságának megszerzésében? A témáról Nagy Máté, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség (FIT) Programjának pénzügyi ismeretek oktatója tartott előadást Pécsett, az intézmény Szülők Akadémiája rendezvénysorozatának keretében.

„A szülő számára sok esetben nehéz kérdés a zsebpénz: mikor, mennyit és milyen feltételekkel adjon? Sokakban felmerülhet, hogy vajon mi szolgálja legjobban a gyermek pénzügyi fejlődését. Az MCC eddigi képzésein a kisdiákokat is megkérdeztük, hogy ha szülők lennének, milyen szabályrendszert állítanának fel. Nagyon tanulságos válaszok születtek, amelyek a szülők számára is érdekesek lehetnek" - mondta Nagy Máté, az MCC oktatója.

Nemcsak a felnőttek világában fontos a pénzügyi tájékozottság, amelynek köszönhetően megfelelően tudunk gyarapodni, vagy elkerüljük azokat az estleges buktatókat, amik kedvezőtlen irányba befolyásolják anyagi helyzetünket. Nagy Máté elmondása szerint ezért is fontos, hogy a szülők már kisiskolás korban elkezdjék fejleszteni gyermekük ez irányú jártasságát.

A január utolsó péntekén tartott esemény fókuszában a gyermekek pénzügyi tudatosságra nevelésében meghatározó szerepet játszó szülői feladatok álltak. Tekintettel arra, hogy felnőttként használható tudást tudjunk átadni a jövő generációjának, az előadáson a családot érintő pénzügyekkel kapcsolatos tippek, ötletek, trendek, buktatók is egy-egy témát alkottak. A rendezvényen részt vevő szülők többek között betekintést kaphattak abba, hogy lehet megtalálni a legjobb pénzügyi termékeket, hogyan lehet felismerni az „átverős" ajánlatokat, és mivel lehet úgy spórolni, hogy közben jelentős dologról nem kell lemondania a családnak. Az MCC oktatója szerint sokan a szerencsejátékoktól várják anyagi gondjaik megoldását. Ehhez kapcsolódóan rávilágított arra, hogy miért nincs értelme bízni az efféle megoldásokban, valamint hogy hogyan ismerhető fel, illetve kezelhető, ha önmagunk vagy gyermekünk szerencsejáték-függése kiderül. Továbbá utalt arra is, hogy a világhálót nagy gyakorisággal használó kisgyermekekre számos veszély leselkedik, amelyek által könnyen belefuthatnak pénzköltésbe.

A pénzügyi tudatosságra nevelés mellett az eseményen szó volt a rendkívül sok iskolán kívüli képzésről, amelyek lehetőségként tárulnak a diákok elé. De vajon a szülő hol húzzon határt, és honnét tudja, hogy melyek a legjobbak a gyermek személyiségfejlődése szempontjából? Minderről, valamint a szülő pályaválasztásban nyújtott nagyon fontos szerepéről is hallhattak a jelenlévők.

Nagy Máté az MCC-s oktatói tevékenységét megelőzően tanácsadóként dolgozott a Raiffeisen Banknál, a Generali Biztosítónál és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, valamint hosszú évekig koordinált ifjúsági közösségeket. Emellett tizenöt éve saját vállalkozást vezet, így az üzleti szférára is jelentős rálátással bír. Az MCC pénzügyi oktatási programján belül az elméleti ismereteken túl közérthetően, szemléltető eszközökön keresztül teszi kézzel foghatóvá a gyerekek számára a pénzvilág fontos ismereteit.

A Szülők Akadémiája rendezvénysorozatot a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programja hívta életre azzal a céllal, hogy a Programban részt vevő tehetséges diákok szüleinek támogatást nyújtsanak gyermekük kibontakozása, fejlődése útján. Nagy Máté előadása a FIT Program pécsi szülői közösségét célozta meg, de április 6-án egy újabb, minden érdeklődő számára nyitott esemény várható, amelyen az előadó Boldizsár Ildikó meseterapeuta lesz.

Forrás: FIT - EQM