Péntektől kicsit hosszabb a sztráda: használhatják az autósok az elkerülőt

2015. július 30. csütörtök 14:10

Frissítve: 2015. július 31. péntek 17:26

Péntektől kicsit hosszabb a sztráda: használhatják az autósok az elkerülőt

Frissítve: Pénteken délután megnyitották az M60-as autópálya meghosszabbítását, a kertvárosi elkerülőt, az 58-as út és a kökényi elágazó között. Ingyen használhatják az autósok. 

Szalagátvágás, csinnadratta nem lesz, amint befejeződik a műszaki átadás-átvétel, nyomban birtokba is vehetik az autósok az M60-as sztráda újabb, mintegy két kilométeres szakaszát, ami elkerüli a pécsi Kertvárost, így csökkenhet a városrész és a belváros forgalma. 

- Azzal is, hogy nem rendezünk semmilyen ünnepséget, azt kívánjuk jelezni, hogy nem a teljes beruházás fejeződött be, hanem annak csak egy része - nyilatkozta a Pécsi Újság.hu-nak Csizi Péter, Pécs egyik fideszes országgyűlési képviselője. - Akkor tekinthetjük ugyanis lezártnak az építkezést, ha az új aszfaltcsík egészen Barcsig vezet. Erre minden esély megvan, készülnek az előzetes tanulmányok, a munkálatok pedig 2018-ban kezdődhetnek el a kormány és a város megállapodása értelmében.

Csizi Péter hozzátette, annak különösen örül, hogy sikerült elérniük a döntéshozóknál, hogy a korábbi szándékkal szemben ingyenesen legyen használható a most elkészült útszakasz. Közölte, várhatóan kora délutántól vehetik birtokba az autósok és a kamionosok az elkerülőt.

Az új szakaszon egy kilométeren kétszer két sávon haladhat majd a forgalom, akár százharmincas tempóval is. A további részeken száz kilométer lesz a megengedett legnagyobb sebesség.

Az elkerülő legnagyobb előnye a pécsiek számára az lehet, hogy azok a sofőrök, akik az autópályán érkeznek a baranyai megyeszékhelyre, de tovább haladnak Barcs irányába, már nem a Kertvároson vagy a belvároson keresztül tehetik ezt meg. Vagyis: csökkenhet az érintett városrészek forgalma, s balesetekből is kevesebb lehet.

Frissítve: a most elkészült útszakaszt az előre jelzetteknek megfelelően, pénteken délután megnyitották a közlekedők előtt. 

Képünkön: csütörtök délután már a táblák is helyükre kerültek az új útszakaszon. 

M. B. - Fotó: Kálmándy Ferenc