Pénteken mutatják be a Csíksolymói passiót a Nemzetiben

2015. március 04. szerda 08:44

Az előadás bemutatója március 6-án, pénteken 19 órakor lesz a Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínházában, ezt követően az évad végéig megtekinthető.

Az előadást nemcsak a téma és a műfaj hitéleti jelentősége, hanem a feldolgozott anyag felbecsülhetetlenül fontos kultúrtörténeti és néprajzi vonatkozása miatt is kiemelten ajánljuk nézőink figyelmébe.

A 18. század második felében a ferences szerzetesek által lejegyzett drámákból Balogh Elemér és Kerényi Imre, 1981-ben a legendás Várszínház-béli előadáshoz készített egy szövegváltozatot „Csíksomlyói passió" címmel, amelyet hosszú évekig hatalmas sikerrel játszottak itthon és külföldön. Az előadáshoz Rossa László gondosan megválogatott, a drámához szorosan kapcsolódó zenei anyagot készített, részben népzenei elemek, részben egyházi énekek felhasználásával.

Pécsett most Nagy Viktor rendezésében kerül színre egy nemzedékeken átívelő, a fiatalokat és idősebbeket egyaránt megszólító és összekötő, a magyar nyelvű színjátszás legrégebbi hagyományiból merítő produkció. Hiszen a Biblia, az Újtestamentum megismerése nem csupán hit kérdése. Több annál: az európai ember kultúrájának szerves része.

Forrás: PNSZ