"Pedig háromszáz éve Pécsett még be is tiltották a pipázást"

2014. augusztus 30. szombat 20:55

Régi hagyományt szeretne életben tartani a pécsi füstölgők asztaltársasága, akik az elmúlt hétvégén pipatalálkozót szerveztek a városban. Horváth Attila, a civilek vezetője szerint "a lassú, megfontolt dohányzás jó keretet biztosít arra, hogy átbeszéljék a világ fontos dolgait: például a politikát és a nőket".

Négy évvel ezelőtt néhány pécsi úgy gondolta, kell számukra egy külön világ heti néhány órára, ahol összegyűlhetnek és közösen hódolhatnak szenvedélyüknek, a dohányzásnak. Cigiről azonban szó sem lehet!

- A dohányzáshoz az elmúlt időszakban negatívan állnak hozzá, ez elsősorban a cigarettázásnak tudható be. Sajnos a kulturált szivarozást vagy éppen a pipázást is egy kalap alá veszik ezzel - vágott bele a Pécsi Füstölgők Asztaltársaságának Hagyományőrző Egyesületét vezető Horváth Attila.

A 2010-ben alapított és tavaly egyesületté váló közösség asztalánál eddig nagyjából nyolcvanan fordultak meg, a „keménymag" pedig mintegy tizenöt fős. A társaság korösszetételét tekintve vegyes a kép: az egyetemistától a nyugdíjas professzorig gyakorlatilag minden korosztály megtalálható. 

Horváth Attila szerint a dohányzás csak a keretet adja, a lényeg az együttlét és a fontos témák átbeszélése.

- Mások a tévét nézik a szabadidejükben, mi inkább hetente összeülünk és megtárgyaljuk a világ dolgait - fűzte hozzá.

Mint megtudtuk, az alapszabályban a direkt politizálást tiltják, ugyanakkor gyakran kerülnek terítékre az országot vagy a várost érintő kérdések.
Az ügyek átbeszélése mellett az asztaltársaság fontos célja a hagyományőrzés is.

- A pipázás napjainkra erősen visszaszorult, hiszen a felgyorsult mindennapokban már alig akad idő az előkészületeket igénylő, lassú pipázásra, holott Pécsett hatalmas hagyománya van - fogalmazott Horváth Attila.

Példaként említette, hogy az 1700-as években még annyian pipáztak a városban, hogy a tűzveszélyesség miatt be is tiltották a dohányzást. Az elnök érdekességképp elmondta, a 18. században még mindennapos volt, hogy a miséket füstös templomokban tartották. Hozzátette: nem azt szeretnék, ha ez a szokás visszajönne, de a pipázás és a szivarozás kultúráját életben akarják tartani.

Képünk az ibafai pipatalálkozón készült.

Palotás P. - Fotó: Pécsi Füstölgők Asztaltársasága