Pécsre is érkeznek külföldről problémás használt autók, nem árt vigyázni vásárláskor

2017. február 11. szombat 08:59

Pécsre is érkeznek külföldről problémás használt autók, nem árt vigyázni vásárláskor

Emelkedik a forgalom a használt autókat kínáló kereskedésekben. A vásárlók elsősorban a benzines, kis- és középkategóriás járműveket keresik, a dízelesek iránt pedig alacsony a kereslet. Az egyik pécsi vállalkozás vezetője elővigyázatosságra int a külföldről behozott autókkal kapcsolatban.

Országos szinten több mint tizenkét százalékkal több használt autó talált gazdára 2016-ban az egy évvel korábbihoz képest. Városunkban valamelyest szerényebb az emelkedés, de Pécsett is megnövekedett a kereskedők forgalma.

- Legfeljebb tíz százaléknyi emelkedést tapasztalunk, a pozitív tendencia nagyjából egy éve tart - mondta el érdeklődésünkre Divják Antal, a használt járműveket értékesítő Divital Kft. ügyvezetője.

Kérdésünkre közölte, a vevők elsősorban a kis- és középkategóriás, benzines autókat keresik, a dízeleseket viszont egyre kevesebben veszik.

- Népszerűek a kombik és családi egyterű autók, az ilyen járművek iránt sokan érdeklődnek. A vásárláskor fontos szempont a pontosan vezetett szervizkönyv, valamint az, hogy az autó leinformálható, lehetőleg magyarországi előélettel rendelkezzen.

Nem csoda, hogy az utóbbi szempont kiemelten fontossá vált a vásárlók számára. Az elmúlt években ugyanis dömpingszerűen érkeztek külföldről - finoman fogalmazva - kifogásolt állapotú autók.

- Azt tapasztaljuk, hogy a külföldi autók jelentős részével problémák vannak, esetenként rozsdásak vagy a szervizmúltjuk nem megfelelő. Arról nem is beszélve, hogy gyakran úgynevezett szürke importos járművekről van szó: nem ritka, hogy magánszemélyek olyan autót adnak be a kereskedésekbe, ami nem hivatalos úton érkezett Magyarországra. Ezért érdemes hivatalosan működő kereskedésben vásárolni a gépjárművet.


A világhálót, illetve a kereskedések kínálatát szemlézve megállapítható, egy kis szerencsével, és persze kitartó kereséssel a budapestinél lényegesen, akár több százezer forinttal olcsóbban is vásárolható ugyanolyan típusú használt autó. Akinek azonban nincs ideje a teljes kínálat átnézésére, netán sürgősen gépjárművet kell vásárolnia, nagyjából hasonló árakkal találkozik az egész országban.

Képünk illusztráció. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva