Pécsi sürgősségi: a hozzátartozóknak kívül tágasabb, avagy tessék elolvasni a szabályzatot!

2015. november 20. péntek 05:42

Pécsi sürgősségi: a hozzátartozóknak kívül tágasabb, avagy tessék elolvasni a szabályzatot!

Csaknem egy hónapja vezették be Pécsett a Janus Pannonius Klinikai Tömbben kialakított sürgősségi osztályon azt a szabályt, hogy a beteggel nem tartózkodhat hozzátartozó a vizsgálatokra való, sokszor órákig tartó várakozás idején. Az intézkedés nagy felháborodást váltott ki, számos észrevétel a szerkesztőségünkbe is eljutott, ezért a helyszínen győződtünk meg arról, mi vár a betegekre és a családtagjaikra.

A kiválóan felszerelt Sürgősségi Betegellátó Osztályon, a közelmúltban átadott Janus Pannonius Klinikai Tömbben (400 ágyas klinika) évente akár százezer esetben mentenek életet, segítenek az orvosok súlyos betegségek, rosszullétek idején. Mindez tiszteletre méltó még akkor is, ha sokszor 10-15 órát kell várakoznia annak, akinek az esetét nem ítélik sürgősnek. 

De talán ezt is könnyebben vennék tudomásul, ha körülbelül egy hónapja nem hozták volna azt a döntést, hogy a hozzátartozóknak kint van a helyük - a folyosón. A tejüveg ajtókkal elválasztott felvételi helyiségben nem tartózkodhat senki, csak a betegek és a bejárat „lelkiismeretes" őrei.

Így, ha egy idős, mozgásában korlátozott hozzátartozót kísérünk be, kénytelenek vagyunk sorsára hagyni, nem vihetünk neki például vizet, nem szólhatunk hozzá, nem foghatjuk a kezét, egyéb szükségleteiről már nem is szólva.

Kevés a hely, sok a beteg, a személyiség jogok is sérülhetnek a zsúfolt várakozóban, halljuk az érveket.

Szerkesztőségünkbe is számos észrevétel érkezett, ezért személyesen is felkerestük a sürgősségit.

A felvételi térben mintegy húszan ültek, ki széken, ki ágyon fekve, várták sorukat csöndben. Egy férfit pont akkor tessékeltek ki a beteg mellől, ő még ezt is udvariasan megköszönt, s magára hagyta az ágyon az idős asszonyt, akit elkísért.

Odakint egy kisdobszai asszony várt hét (!) órája a huzatos folyosón arra, hogy megtudja, hol a férje, hova vitték, mi van vele. Közben egy idős idős úr kért meghallgatást, nem járt sikerrel, így távozott, a húgának vizet adni szándékozó fiatal nőt is visszafordították az ajtóból, „tessék a szabályzatot elolvasni" mondattal.

Ha orvostól kérnénk választ hozzátartozónk hogylétéről, az szintén nehéz ügy. Telefonszámot kapunk, ahol három óra múlva érdeklődhetünk. A telefon viszont a legtöbbször foglalt, így kissé bonyolult ez a mód is, hogy megtudjuk, mi van szerettünkkel.

Azt csak remélni lehet, hogy hamarosan ésszerű megoldás születik erre a problémára, s megnyugtató helyzet teremtődik a sürgősségin. A szakirodalom mindenesetre azt látszik alátámasztani, hogy ha nem vagyunk magányosak a bajban, akkor sokkal könnyebb azt elviselni.

Hárságyi Margit - Fotó: Kálmándy Ferenc