Pécsi orvosok is nemet mondanak a hálapénzre, de úgy vélik, két-háromszoros fizetésemelés kellene

2016. február 03. szerda 09:51

Pécsi orvosok is nemet mondanak a hálapénzre, de úgy vélik, két-háromszoros fizetésemelés kellene

Pécsi orvosok is csatlakoztak a hálapénz visszaszorítása érdekében életre hívott Facebook-csoporthoz. Dr. Tornai Zoltán, a Magyar Orvosok Szövetségének pécsi elnöke szerint csak jelentős fizetésemeléssel rendezhető a helyzet.

Több ezer magyar orvos vállalta, hogy nem fogad el hálapénzt, és felemeli szavát a „tiszta viszonyok" érdekében. A közösségi oldalon szervezett csoport tagjai között szép számmal találhatunk pécsi doktorokat is.

- Az orvostársadalom elítéli a paraszolvencia rendszerét. szeretnénk, ha ez a jelenség megszűnne - nyilatkozta hírportálunknak Dr. Tornai Zoltán, a helyi orvosszövetség vezetője.

Ennyivel hálálkodunk

Felmérések szerint minden egyes magyar átlagosan 15 ezer forintot költ hálapénzre egy évben. Egy szülésért nagyjából 200 ezret, a gerincsérv műtéséért nagyjából 100 ezret, csípőprotézisért pedig 50-60 ezret csúsztatunk a fehér ruhások zsebébe. Ugyanakkor az ápolók, a laborosok, vagy éppen a röntgenesek csak elvétve találkoznak a paraszolvenciával. Persze, az összegek nagysága függ attól, hogy éppen a betegeket vagy az orvosokat kérdezik...

Az aneszteziológusként dolgozó szakember szerint csak egy igazán jelentős bérelemeléssel lehetne megoldani a problémát.

- Egy orvos nem átlagos munkát végez, ennek ellenére egy fiatal kolléga fizetése nem éri el az országos átlagkeresetet. (Ennek összege napjainkban nagyjából bruttó 243 ezer forint - a szerk.) A rezidensek pedig nagyjából 205 ezer forintos bruttó bért kapnak a különböző kiegészítésekkel, pótlékokkal együtt. A fizetéseket minimum a mostaniak duplájára kellene emelni.

Elmondta, még a kétezres évek elején összehasonlították az Angliában dolgozó orvosok bérét a magyar kollégáik keresetével. Arra voltak kíváncsiak, hogy a két ország GDP-jének (bruttó hazai termék) mekkora részét fordítják a dokik fizetésére. Az eredmény elkeserítő: nálunk ez az arány 1,12, a szigetországban viszont 3,72 százalék - ott tehát a miénknél nagyobb közös kalapból arányaiban háromszor annyit költenek erre a célra. Ez az arány azóta sem javult, sőt, vélhetően tovább nyílt az olló.

- Ha az angliai arányszámot elérnénk, összegszerűen még így is kevesebbet keresnénk, mint a szigetországiak, de azt mondhatnánk, a magyar viszonyok között megbecsülik az orvosokat. Ez nyilván a hálapénz rendszerét is visszavetné, már csak azért is, mert a beteg is tudná, hogy pénzügyileg is elismerik a munkánkat - fogalmazott.


Képünk
illusztráció.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva