Pécsi Nemzetiségi Ünnep: koncertek, finomságok és népi játszóház várja a résztvevőket

2015. október 08. csütörtök 14:47

Október 10-én kerül sor a „Pécsi Nemzetiségi Ünnepre", amely egy egész napos, ingyenes kulturális rendezvény lesz Pécsett, a Széchenyi téren. Számos családi programmal, bábelőadással és zenei koncerttel is várják az érdeklődőket, fellép majd Oláh Gergő, Snétberger Ferenc és a Balkán Fanatik is. A színpadi előadások mellett népi játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal, és nemzetiségi ételekkel várják az érdeklődőket.

A rendezvény életre hívásával a szervezők célja az volt, hogy közelebb hozzák egymáshoz a régióban élő nemzetiségeket. A színes program-kavalkád hűen tükrözi az eltérő gyökerekkel, hagyományokkal, szokásokkal és kultúrával rendelkező közösségek sokszínűségét. Az egész napos, kulturális esemény ingyenes, Európai Uniós támogatással, az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóvoltából valósul meg. Az esemény fővédnöke: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, védnöke: Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

A program fő vonzerejét egyrészt a gyermekek számára tervezett előadások, másrészt a hazai és nemzetközi szinten is ismert és elismert előadóművészek jelentik. A családok mellett az igényes zenei előadásokat kedvelő, illetve a populáris zenét kedvelő felnőttek is megtalálják számításaikat az eseményen. A részletes program a www.nemzetisegiunnep.hu oldalon, és a program Facebook oldalán olvasható.

A legkisebbeknek (óvodásoknak és kisiskolásoknak) a Karaván Művészeti Alapítvány „Banyamesék" című népszerű bábjátéka kínál nagyszerű élményeket. Az előadás három kisebb, humoros mesét foglal magában. A népszerű program részeként a színészek a bábok segítségével a gyerekeket is bevonják a játékba.

A gyerekek mellett a felnőttek találhatnak majd kedvükre való programokat. A Mohács Nemzetiségi Táncegyüttes bemutatójával a látogatók betekintést nyerhetnek a horvát táncok világába, de izgalmas programnak ígérkezik például a Komlói Fekete Láng Roma Hagyományőrző Csoport előadása is, amely a roma autentikus folklór (nyelv, tánc, zene) ápolásával és terjesztésével foglalkozik. Tagjait általános iskolások és fiatal felnőttek alkotják, akik teljesítményükkel példaképnek számítanak a komlói romák körében.

A színes programkínálat része lesz a Nagynyárádi Művészeti Egyesület Színjátszó Csoportjának, a Gandhi Gimnázium Hagyományőrző Csoportjának nagyszerű bemutatója, valamint a Magyar Nemzeti Tambura Cigányzenekar koncertje is.

A nap csúcspontjaként olyan előadóművészek lépnek színpadra, mint a hazai közönség egyik kedvence, Oláh Gergő (roma származású magyar énekes, az X-Faktor harmadik szériájának győztese), illetve a hazánk hírnevét öregbítő, nemzetközileg is elismert Snétberger Ferenc és zenekara, aki főként improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően lett világhírű. Repertoárját hazájának roma hagyományai, a brazil zene és a flamenco épp úgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. Számos szólóalbuma jelent meg, és több albumon működik közre partnerként.

A program záróakkordja pedig a Balkan Fanatik együttes lesz. A 2002-ben alakult formáció tagjai több évtizedes zenei múlttal a hátuk mögött döntöttek úgy, hogy műfaji és stílusbeli határokat átlépve Balkan Fanatik néven egyesítik zenei elképzeléseiket. A produkció célja: zenei kultúrák, stílusok megismertetése a hazai mellett a nyugati hallgatósággal is, ezért dalaik több nyelven is megszólalnak.

Őri László alpolgármester a programokat bemutató sajtótájékoztatón elmondta: örömteli, hogy a baranyai megyeszékhely rendezheti meg a fesztivált. Emlékeztetett ugyanis arra, hogy Pécsen hosszú idő óta él egymással békében, egymást tisztelve tíz nemzetiség.

 

EQM