Pécsi iskolások és óvodások is gyűjtik majd a kartont

2011. október 24. hétfő 15:25

Pécsi iskolák is részt vesznek az Iskolai és Óvodai Italos Karton Dobozgyűjtő programban. Az akció egész tanévben tart, és az ország ötven iskolájának és óvodájának növendékei gyakorolhatják a szelektív hulladékgyűjtést.

Túl azon, hogy a program nagyban hozzájárul a környezeti nevelés sikerességéhez, minden egyes doboz után anyagi támogatáshoz is juthatnak az intézmények. Az IKSZ (Karton Környezetvédelmi Egyesülés) programja vidéken a helyi kommunális szolgáltatók szakmai bevonásával valósul meg. 

A budapesti szervezésű akció Pécsen kívül még Debrecenben, Dunakeszin, Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Szekszárdon, Székesfehérváron, Tiszafüreden és Veszprémben érhető el.

A programban résztvevő intézményektől a helyi kommunális szolgáltatók szállítják el meghatározott időközönként a szelektíven összegyűjtött, hulladékká vált italos kartondobozokat. Ezen kívül gyűjtőzsákokkal és figyelemfelkeltő plakátokkal segítik a szervezők az intézmények munkáját, valamint hívásra ingyenes környezetvédelmi órát tartanak az egyesülés dolgozói az intézményben.

Egy átlagos tejes vagy gyümölcsleves doboz minimum 75 százalékban jó minőségű papírból készül. Hazánkban évente közel 450 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba. Ez azt jelenti, hogy a 3,8 millió magyar háztartás mindegyike átlagosan száz-százhuszonöt darab italos kartondobozt használ el.
Ennek a mennyiségnek azonban csupán 17%-át, azaz a családonként huszonegy darab italos kartondobozt gyűjtenek vissza szelektíven. Pedig ezekből készíthető újrapapír és más papíripari termékek.

Forrás: IKSZ