Pécsi Géza nevét már zeneterem is őrzi az Angster József Szakképző Iskolában

2016. május 03. kedd 17:00

Pécsi Géza nevét már zeneterem is őrzi az Angster József Szakképző Iskolában

Az egyik legnagyobb hazai zenepedagógusról, a város polgáráról, Pécsi Gézáról nevezték el kedden az Angster József Szakképző Iskola zenetermét. Őri László, Pécs alpolgármestere az esemény kapcsán azt mondta: a pedagógus módszereinek helye van városunk legnagyobb szellemi értékei között. 

Pécsi Géza nem csupán a nevében kötődött szülővárosához: tanári szolgálatának legnagyobb részét Pécsett végezte el, középiskolás diákok ezreinek adva át a zene és általában a művészetek szeretetét.

Nevéhez fűződik azon zenepedagógiai módszer kidolgozása, amelynek célja az intézményes művészeti-esztétikai nevelésből kizárt szakmunkástanulók érzelmi nevelése volt. Egész életében azért küzdött, hogy a „Kulcs a muzsikához" című tankönyvcsaládban, valamint a hasonló című lemez- és CD-sorozatban megtestesülő pedagógiai módszere a hivatalos tanterv részévé váljon.

Az egyebek mellett a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével és Apáczai-díjjal is kitüntetett pedagógus gazdag életművet hagyott maga után. Fáradtságot és akadályt nem ismerő, jobbító buzgalmát családja, mindenekelőtt leánya, Pécsi Rita művészetpedagógus, népszerű szakkönyvsorozat szerzője, és több művészeti ágban tehetséget felmutató unokái viszik tovább - olvasható a Pécsi Gézáról és életművéről több könyvet is szerző Havasi János által írt nekrológban.

Mint azt a róla elnevezett terem avatásán Őri László alpolgármester elmondta, Pécsi Géza jól példázza, hogy a baranyai megyeszékhely nemcsak épített és természeti értékekben bővelkedik, hanem szellemiekben is. A zenepedagógus módszereit ugyanis, mondta, évtizedeken át használták, használják ma is, s fogják még hosszú időn át alkalmazni a hazai ének-zene oktatásban.

Emlékeztetett arra, hogy kezdeményezésére két esztendeje, még Pécsi Géza életében a "Kulcs a muzsikához" művészetekre, kiemelten zenére alapozott érzelmi nevelés metódusát és médiumrendszerét a Pécsi Értéktárba vették fel. Mindez azt jelenti, hogy megőrzendő és egyedülálló értékké nyilvánították.

- Azt kívánom ez a terem, amely mától a nevét viseli, őrizze emlékét, közös örökségünket, és közben folyamatosan hirdesse a zene szeretetét amiben Géza bácsi megingathatatlanul hitt! - tette hozzá zárásként Őri László.

Forrás: Pécs Polgármesteri Hivatala