Pécsi építészek tervezték a Lipcsei Könyvvásáron kialakított labirintusszerű teret

2017. március 24. péntek 10:28

Pécsi építészek tervezték a Lipcsei Könyvvásáron kialakított labirintusszerű teret

Egyedülállóan komplex, a vásári hagyományokat felrúgó pavilonnal készült a 2017-es Lipcsei Könyvvásárra Magyarország. A labirintusszerű tér két fiatal pécsi építész, Sztranyák Gergely és Zilahi Péter építészeti tervezésével jött létre. A különleges installáció március 23-26. között várja Németország legfontosabb közönség-könyvvásárának több százezer látogatóját.

Idén is a Collegium Hungaricum Berlin rendezte meghívásos építészeti pályázaton dőlt el, ki legyen a lipcsei megjelenés tervezője. Komoly kihívás várta a meghívott tervezőket: az idei kiírás a pavilon bútorát, a grafikai kialakítást és a pavilon üzenetét egységes egészként kezelte, a művészeti koncepciót állítva a középpontba az elmúlt évben megjelent könyvek random listája helyett. 2017-ben a Lead82 alkotócsoport terve bizonyult a legerősebbnek, így a Salát Zalán Péter art director, Sztranyák Zsófia grafikus, valamint Sztranyák Gergely és Zilahi Péter építészek négyese valósíthatta meg elképzeléseit, a CHB kollektívájával együttműködve.

A kreatív koncepció a szavak közötti üres, mégis jelentéssel bíró, nyelveken és kultúrákon átívelő teret: a szóközt helyezi a középpontba. A komplex pavilon építészetileg, grafikai megjelenésében és szellemiségében is újszerű, a Lipcsei Könyvvásár látogatói számára több érzékszinten kínálva izgalmat.

A „Csend legbelül" (Stille im Innersten) néven alkotott koncepció labirintusszerű térbe vezeti a betérőt, amelybe hatolva magunk mögött hagyhatjuk a vásári nyüzsgést. Az építészeti kialakítás a két pécsi alkotó: Sztranyák Gergely és Zilahi Péter munkája. A kivitelezés magas színvonala szintén pécsiek érdeme: az asztalosi munkákat Pausz Péter és Herr Tamás végezték, az építő segítséget pedig Fodor Tamás és Szűcs Gábor Arnold , a PTE B2 Szakkollégiumának hallgatói adták.

A pavilonról megjelenő fotókat és kisfilmet Bubreg Balázs, pécsi kreatív alkotó készíti. A fölénk magasodó falakon az utóbbi évben németül megjelent magyar irodalmi művek részletei olvashatóak, lassan elfogyva - helyükön csak a szóközök maradnak. „A szavak között megbúvó, szerény láthatatlanságba burkolózó karakter ezeréves diadalútját ünnepeljük" - írja Szablyár Eszter a bevezetőben, amely németül természetesen a helyszínen is olvasható. A feliratok a helyszín ihletésében a kiváló grafikus és betűtervező, Albert Kapr „Leipziger Antiqua" betűtípusával készültek. A koncepció értelmezésében a helyszínen elhelyezett művészkönyvek segítik a látogatókat - a kimagasló igényességgel összeállított kiadványok Salát Zalán Péter, Sztranyák Zsófia és L. Németh Dániel munkáját dicsérik.

A pavilon legmélyén fedett, zárt tér várja a látogatókat. A „kápolna" a legbelső csend helyszíne; itt Tesch Kata csendzenéje kínál pihenést a megfáradt vásárlátogatóknak. A Brooklynban élő magyar médiaművész testhangokból, valamint a NASA által rögzített „bolygóhangokból" állította össze a fejhallgatókon keresztül élvezhető akusztikus installációt.

A könyvvásár látogatói a falra kihelyezett kártyákról természetesen a szükséges információkhoz is hozzájuthatnak - így magukkal vihetik az elmúlt év magyar megjelenéseinek listáját, a kiemelt könyvek idézeteit vagy a kísérőrendezvények programját. Idén a pavilon mellett három külső, városi helyszínen várja a látogatókat a magyar program, a műfajokat ötvöző eseményekkel.

Péterfy Gergely a helyi Természettudományi Múzeumban olvas fel a németül frissen megjelent A kitömött barbárból, a népszerű nAto szórakozóhelyen pedig zenével és videóprojekcióval kísért irodalmi est lesz, Danyi Zoltán, Hidas Judit, Péterfy Gergely és Térey János részvételével. A Lepziger Buchmesse 2017-es magyar pavilonja a Publishing Hungary Program keretében, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.

EQM