Pécsett meghatározták, mennyiért végzik feladataikat a kéményseprők

2015. január 31. szombat 17:51

Pécsett meghatározták, mennyiért végzik feladataikat a kéményseprők

Januártól néhány új elemmel is bővül a kéményseprők feladatköre: többek között ellenőrizniük kell az égéstermék szén-monoxid tartalmát, és a tüzelő-berendezések biztonságos működéséhez szükséges levegő-utánpótlás meglétét. Az ezért fizetendő díjakról már döntött a pécsi közgyűlés, évente néhány száz forinttal emelkednek a kéménysepréssel kapcsolatos kiadások.

 

Alapvetően a lakók biztonságát szolgálják azok az új elemek, amelyekkel január elsejétől kiegészült a kéményseprők feladatköre. Az erről szóló rendelet alapján ellenőrizniük kell a tüzelő-berendezések biztonságos működéséhez szükséges levegő-utánpótlást, az égéstermék szénmonoxid tartalmát, az összekötő elemeket, valamint a gázkészülékekre vonatkozó kötelező műszaki felülvizsgálatának meglétét. 

Mivel eddig ilyen vizsgálatokat nem kellett végeztetni, ezért ezek árát nem tartalmazták a tarifatáblázatok. A díjakról a közszolgáltatás ellátásáért felelős önkormányzatoknak kellett határozniuk, ennek megfelelően a pécsi közgyűlés is döntött az árakról.

Szerencsére nem egetverő tételekről van szó, összességében évente néhány száz forinttal kell többet fizetniük a pécsieknek az eddigieknél.

Azt, hogy a levegő-utánpótlás megfelelő-e, készülékenként nettó 202 forintért, az égéstermék szénmonoxid-tartalmát nettó 151 forintért ellenőrzik.
Az összekötő elemek vizsgálatáért és szükség szerinti tisztításukért számított díjak az égéstermék elvezetésének és a tüzelőanyag fajtájától függenek, a leggyakoribb eseteket alapul véve nettó 283 és 343 forint közötti kiadást jelent majd alkalmanként ez a tétel.

Az új elemek sorában a jövőben azt is ellenőrizni fogják, elvégeztette-e a tulajdonos a gázkészülékek kötelező műszaki felülvizsgálatát, alkalmanként nettó 101 forintért.
A szóban forgó kötelező ellenőrzések remélhetően csökkentik a szénmonoxid-mérgezés miatti balesetek számát, amelyek túlnyomó többsége éppen az elhanyagolt berendezésekre vezethető vissza.

Amint azt Leikauf Tibor, a pécsi kéményseprők képviselője a közelmúltban nyilatkozta a Pécsi Újság. hu-nak, a gázüzemű berendezéseket ötévente kötelezően ellenőrzése során gyakran akadnak hibásan működő eszközökre a szakemberek, viszont ennek köszönhetően összességében valamelyest jobb állapotúak a készülékek, mint évekkel ezelőtt voltak.

Leikauf Tibor hangsúlyozta, a kéményseprők is szemrevételezik a gázberendezéseket, és az esetleges hibákat azonnal jelzik. Azzal pedig tovább javulhat a készülékek üzemeltetésének biztonsága, hogy 2015-től ők ellenőrzik, a tulajdonosok eleget tettek-e a kötelező felülvizsgálatnak. Ha nem, végső esetben akár ki is zárhatják őket a gázfogyasztásból.

B. E. - Fotó: Dittrich Éva