Pécsett lép fel a Westminster Katedrális 114 éves kórusa

2015. március 06. péntek 16:16

Pécsett lép fel a Westminster Katedrális 114 éves kórusa

A Pécsi Bazilikában lép fel április 20-án 19 órától a Westminster Katedrális Kórusa – tudatta a Pécsi Egyházmegye sajtóosztálya.

A Westminster Katedrális kórusát a világ legjobbjai között tartják számon. 1901-es alapítása óta elvitathatatlanul az angol egyházzene élvonalába tartozik, nem utolsó sorban első karigazgatójának, Richard Terrynek köszönhetően, aki óriási munkával keltette életre az európai és az angolszász reneszánsz kórusműveit. Hangversenyükön London katolikus egyházzenéje szólal meg a kórus tolmácsolásában.

Az együttes híres új művek megrendelőjeként és kortárs művek előadójaként is. Az énekkar nevéhez fűződik többek között Benjamin Britten Missa brevisének, illetve Vaughan Williams g-moll miséjének premierje. Az utóbbi évtizedekben új mise megírására kérték fel James MacMillant, Peter Maxwell Daviest, Judith Bingham-t, John Tavenert, Matthew Martint és Stephen Hough-t; e műveket a liturgia részeként is bemutatták. A Hyperionnál megjelent felvételsorozat is tovább öregbítette a kórus jó hírét. 1998-ban az együttes elnyerte a Gramophone "Az év legjobb kórusfelvételéért" járó díját és "Az év legjobb felvételének" járó díjat.

Jegyek és bérletek válthatóak a Filharmónia Magyarország jegyirodájában (7621 Pécs, Király u. 18., Tel.: 72/310-539 ) és a jegymester.hu oldalon.