Pécsett is lecsapott a most Miskolcon elfogott huszonnégyszeres bankrabló

2014. december 21. vasárnap 17:58

Az elmúlt hat év alatt országszerte 24 pénzintézet ellen hajtott végre támadást az a férfi, aki legutóbb, novemberben egy miskolci belvárosi takarékszövetkezetet fosztott ki, és múlt csütörtökön került rendőrkézre - mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának helyettes vezetője sajtótájékoztatón vasárnap Miskolcon.

Korpás Lajos közölte, a 37 éves budapesti férfi 2008 júniusa óta Győrben háromszor, Szegeden és Debrecenben két-két alkalommal járt, egy-egy rablást Pécsen, Nyíregyházán, Tatabányán, Egerben, Szolnokon, Dunaújvárosban, Kaposváron és Miskolcon hajtott végre.

A legtöbb bűncselekményt Budapesten követte el, a megalapozott gyanú szerint összesen hatot - sorolta a részleteket.

Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője tájékoztatása szerint volt olyan eset, amikor a bűncselekmény kísérleti szakban maradt, illetve ahonnan zsákmány nélkül menekült el, de többnyire sikeres rablást hajtott végre azzal a fegyverrel, amelyet öt évvel ezelőtt egy budapesti bank biztonsági őrétől vett el, akkori támadása során. Hozzátette: a támadónak nincs jogosítványa, így busszal, illetve vonattal közelítette meg az előre feltérképezett helyszíneket.

Előfordultak olyan esetek is, amikor a kerékpárját vonattal utaztatta le, hogy aztán azzal meneküljön el a bűncselekmény elkövetése után.

A férfi a zsákmányolt összegeket felélte, a tartozásaira és a családja mindennapi életvitelére fordította - mondta a szóvivő.

Az MTI kérdésére Gaskó Bertalan arról is beszámolt, hogy a férfi élettársával és kisgyermekével élt, de elmondása szerint a környezete semmit sem tudott a bűnesetekről, és évente milliós értékeket zsákmányolt.

A Borsod megyei rendőrség csütörtökön jelentette be, hogy a Terrorelhárítási Központ bevonásával a fővárosban elfogták a férfit.

(mti)