Pécsett is elérhető lesz a Pető-módszer, régiós központ nyílik a városban

2017. július 12. szerda 13:52

Pécsett is elérhető lesz a Pető-módszer, régiós központ nyílik a városban

A pécsi önkormányzat és a Pető András Főiskola együttműködésének köszönhetően Regionális Pető Központ nyílik Pécsett, így a világhírű módszer fővároson kívül régiónkban egyedülálló módon a baranyai megyeszékhelyen is elérhető lesz.

Mint az ismert, a Pető András Főiskola a központi idegrendszeri sérülés következtében mozgás akadályozottá vált gyermekek és felnőttek Pető-módszerrel történő fejlesztését végzi. Fóris Ferenc, a főiskola kancellár-helyettese elmondta: a módszert dr. Pető András dolgozta ki,melynek lényege, hogy az idegrendszer a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépülésének lehetőségével, és ezek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók. Ezért nevezte el módszerét konduktívnak, amely latin eredetű kifejezés, jelentése:rávezetés. A fejlesztésben segítő szakember, a konduktor, kompetenciái révén képessé teszi a mozgásukban akadályozottakat az önálló életvitelre és a társadalmi integrációra.

A központ a pécsi önkormányzat és a Pető András Főiskola - közismert nevén Pető Intézet- együttműködésének köszönhetően nyílik Pécsett. Dr. Őri László, Pécs alpolgármestere a bejelentéskor a központnak helyet adó leendő Kertvárosi Rendelőintézet épületénél elmondta: a szolgáltatással elérhető lesz Pécsett is a Pető-módszer a hazai és külföldi érdeklődők részére, a betegeknek nem kell több száz kilométert utazniuk ezért.

Ez a fejlesztés illeszkedik azok közé, amelyek során teljesen megújult az egészségügyi ellátás a városban, amelyek keretében megújultak és megújulnak a rendelőintézetek, klinikai egységek.

- Az intézet kertvárosi jelenléte példa nélküli, hiszen egy fővárosi, világszerte elismert egészségügyi intézmény nyitja meg a kapuit ezzel erősítve a leendő kertvárosi rendelőintézet szakmai megítélését és hírnevét. A Pető-módszer a központi idegrendszeri sérülés következtében mozgás akadályozottá vált gyermekek és felnőttek fejlesztésének nemzetközileg elismert metódusa - mondta Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője.

A képviselő hangsúlyozta: egyben a fogyatékos-ügy és az esélyegyenlőség nagy múltú intézménye a Pető Intézet, amely több, mint húsz országgal állt és áll szakmai együttműködésben. 

Forrás: Pécsi Önkormányzat