Pécsett is dúl a fagyiháború: drága, minőségi magyar, vs. silány, de olcsó külföldi - SZAVAZÁS

2016. május 31. kedd 17:00

Pécsett is dúl a fagyiháború: drága, minőségi magyar, vs. silány, de olcsó külföldi - SZAVAZÁS

Végre itt a fagyiszezon, s bár Pécsett nincs hiány a jobbnál jobb fagyizókból, azonban a drága, de minőségi nyalánkság helyett sokan inkább a látványra mennek, és macedón árusoktól veszik a hatalmas, de kevésbé ízletes gombócokat. Ön melyiket választja? 

Pécsett is megjelent a cukrászok által „albán jelenségnek" nevezett probléma: a városban egyre több helyen árulnak külföldiek, jellemzően macedónok hatalmas adag fagylaltot olcsón, amit - állítólag - silány minőségű alapanyagokból készítenek.

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője a cukrászok eddigi tapasztalatai alapján elmondta, a legnagyobb baj velük, hogy nemcsak a magyar fagylaltos társadalomnak, hanem a vásárlóknak és a magyar gazdaságnak is anyagi, illetve erkölcsi károkat okoznak. - Azért kapunk óriási adagot ezeken a helyeken, mert emulgeátorok túladagolásával, a fagylaltkeverék lesoványításával és növényi zsírok felhasználásával készülnek a termékek, így érhető el a habos állag, ami által a hagyományos gombócok térfogatának dupláját, súlyának másfélszeresét kínálják - tette hozzá Selmeczi.

Az ipartestület célja, hogy az illetékes hatóságok, a NÉBIH és a NAV is komolyabban ellenőrizzék az "albán jellegű" fagylaltosokat. Őket tetten érni ugyanis csak összevont hatósági akciókkal lehetne.

- A legfontosabb és talán legcélravezetőbb azonban véleményünk szerint az, ha a fogyasztók képben lennének, és maguktól kerülnék el a fagylaltnak látszó terméket. Ez, ismerve a magyarok rendkívüli árérzékenységét, nagy feladat, és elég lassú folyamat lesz - fejtette ki véleményét Selmeczi László.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének neve elhallgatását kérő pécsi tagja azt mondta a Pécsi Újság.hu-nak, hogy az albán fagyisok lealacsonyítják a cukrásztermékeket.

Aki gyakran jár a belvárosban, könnyen kiszúrhatja az "albán" fagylaltosokat, akik általában az utcán kínálják a fagyikat. - Figyelnek arra, hogy mindig telinek látszódjon a pultjuk, a tégelyekben hatalmas púpokban tornyosodnak az ínycsiklandozónak tűnő termékek - mondta a cukrász szövetség pécsi tagja. Hozzátette, a megmaradt fagyit a műszak után leolvasztják, majd másnap újrafagyasztják.

Egyre többen

Az iparszövetség pécsi tagja megjegyezte, hogy az igazán jól működő cukrászdák és fagyizók nem fognak tönkre menni a vendégmunkások miatt, ettől függetlenül sem a magyar gazdaságnak, sem a szakmának nem jó ez a helyzet. - Amíg nem volt ennyi belőlük, nem jelentettek gondot a cukrászoknak, és az emberek sem botlottak mindenütt beléjük - folytatta. - Mára, azonban iparággá nőtte ki magát, aminek előbb vagy utóbb rossz vége lesz - zárta gondolatait.

Kívülről egyébként valóban nagyon csábítóak ezek a fagyik, és tény, hogy egy gombóc felér hárommal a hagyományoshoz képest, emellett az áraik is  barátságosabbak. Na, de milyen az ízük?

Két albán és egy „normál" fagyizóban jártunk.

A Ferencesek utcájában található fagyibódé már messziről árulkodik a jellegéről. A fagylaltok hegyekben állnak, egy gombócot 200, hármat viszont csak 500 forintért kínálnak. Hasonló a helyzet a Színház térnél lévő cukrászdában is. Mindkét helyen epres sajttorta ízesítésűt kóstoltunk, ami látványra kifejezetten megnyerő volt, azonban az ízvilágáról ez már nem mondható el. Az eperöntet a tetején édes volt és műízű, de magában a fagyiban nem ismertük fel a sajttortát.

Ezzel szemben például a Mecsek Cukrászdában ugyan valamivel többet kérnek egy gombócért, és nincs a fent említettre emlékeztető akciójuk, viszont a fagyi lágy, krémes állaga kárpótol ezért. Egyszerű csokoládét választottunk, ami bár nem tornyosodott az egekbe és a tégely sem volt már tele, elképesztően finom volt. Érezni lehetett, hogy ez bizony valódi, főzött fagylalt.

 

Csepregi Veronika - Fotó: Dittrich Éva