Pécsett hetven-nyolcvan helyen kapható majd dohányáru a jelenlegi 500 bolt helyett

2012. szeptember 27. csütörtök 18:50

Pécsett hetven-nyolcvan helyen kapható majd dohányáru a jelenlegi 500 bolt helyett

Sokan nem örülnek a 2013. július elsejével életbe lépő, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény bevezetésének. Az új rendelkezés szerint kétezer lakosra jutna egy dohányt árusító bolt, így az országban eddig több mint negyvenezer árusítóhelyből mindössze 7-8000 maradna meg, Pécsett pedig a jelenlegi mintegy 500 üzletből csak hetven-nyolcvan. Káldi Zsolt, az egyik ismert pécsi trafik tulajdonosa mindenképpen szeretné tovább folytatni tevékenységét, ezért indul azon a pályázaton, amelynek sikeres résztvevői szerződést köthetnek az állammal, jogot szerezve a dohánytermékek további kiskereskedelmi árusítására.
 
A dohánylobbinak egyelőre nem sikerült módosításokat elérnie a nem egészen egy év múlva hatályba lépő, sokak által csak trafiktörvénynek nevezett dohánykereskedelmi törvényben előirányzottakon. A BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-t is soraiban tudó, a múlt év végén alakult szakmai szervezet, a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége állásfoglalása szerint a törvényben meghatározott kétezres lélekszámra jutó egy árusítóhely túl kevés, a szövetség 1100-1200 fő után adna árusítási jogot, azaz emelné a kiskereskedelmi egységek tervezett számát.

Az új szabályozás Pécsett is jelentősen csökkenti a dohánykereskedelmi üzletek számát, a mostani mintegy ötszáz helyett mindössze hetven-nyolcvan boltban lehet majd cigarettát vásárolni.

Káldi Zsolt, az egyik legismertebb, belvárosi dohányárusító helyiség tulajdonosa szerint egyfelől a jövedéki adó emelésével érezhetően csökkenni fog a kereslet a termék iránt, másfelől azonban az árusításra jogot szerző helyek forgalma nyilván jelentősen megemelkedik.

- Várhatóan sokkal nagyobb lesz a forgalomnövekedés, mint amennyien a drágulás miatt abbahagyják a dohányzást, vagy esetleg más megoldás után néznek - fogalmazott a kereskedő. Káldi Zsolt szerint a törvény bevezetése után legalább fél évnek kell eltelnie ahhoz, hogy érdemben lehessen nyilatkozni a forgalom alakulásáról.
Az árusítóhelyekre kiírandó pályázat feltételeivel kapcsolatban egyelőre nem sokat tudni, így azt sem, hogy meghagyják-e a dohánytermékek nagy- és kiskereskedelmi árai közötti, átlagosan 3,5-4 százalékos árrést.

- Ha nem emelik az árrést, akkor nem biztos, hogy a kiskereskedők ki tudják termelni a megélhetéshez szükséges hasznot. A boltokban csak dohánytermékeket lehet árulni, nem lesznek olyan szabadáras termékek, amelyekkel kompenzálni lehetne az esetleges forgalomkiesést.

Azt még nem lehet tudni, hogy mennyit kóstálna a húsz évre szóló koncesszió, bár Káldi Zsolt egy- és hárommillió forint közötti összegekről hallott, amit éves szinten kellene fizetniük, két részletben. Az biztos, hogy az államnak november közepéig kell eljuttatnia a pályázat feltételeit az érdekeltek (és érintettek) számára, így legkésőbb a jövő év elejéig eldől, hogy kik nyerték el a jogot a dohánytermékek forgalmazására.


H. L. B. - Képünk illusztráció

12 hozzászólás

 
 • 12. Turul - 2012. szeptember 28. péntek 20:29
  Aki Horti alatt vitézül harcolt, vagy lojális volt a rendszerhez, az vitézi telket kapott, vagy egy trafikot. A fülkések is itt tartanak.
 • 11. egy anya - 2012. szeptember 28. péntek 20:12
  A gyerekeim nem de én dohányzom tudom nehéz leszokni róla már többször próbáltam nem sikerült.A munkahelyi törvények miatt nappal ebédidőben egy szál cigi ,de ha hazaérek bepotolom többett dohányzom így mint régen.Osztom a 7-9-beszoló véleményét.
 • 10. Lázár biznisze - 2012. szeptember 28. péntek 18:59
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/02/27/trafiktorvenylazar/
  Mint arról az Index is beszámolt, Lázár János és a hódmezővásárhelyi érdekeltséggel is rendelkező Continental vezetője, Sánta János kezdettől fogva együttműködött az említett törvény kialakításában, az árusítást monopolizáló javaslat uniónak megküldött verziójánál egyenesen Sánta János van feltüntetve a dokumentum szerzőjeként.
 • 9. Jajj de jó - 2012. szeptember 28. péntek 18:56
  A fideszcsaládtagok mindegyike most föld után még bolthoz is jut!

Új hozzászólás